Приемливо ли е да наречете бебето си Джихад във Франция, европейската държава, която понесе най-жестоките атаки на ислямисти в последно време?

Семейство избра точно това име за сина си. Властите в Тулуза, откъдето е двойката, отнесе въпроса до прокуратурата.

"Джихад" на арабски означава "усилие" или "борба", не непременно "свещена война", напомня Би Би Си.

Френският закон не ограничава избора на имена, с които родителите наричат децата си, стига названията да не са обидни и да не нарушават интересите на новородените. До 1993 г. имаше списък с имена, от който родителите трябваше да избират.

Момчето от Тулуза, наречено "Джихад", е родено през август. Преди него други момчета не са имали проблем да се казват така във Франция.

Но от началото на 2015 г. ислямисти, често наричани и джихадисти причиниха смъртта на над 230 души в страната, в която все още остава в сила извънредното положение.

С термина "джихадисти" често се описват ислямисти, които извършват терористични атаки и които се свързват с т. нар. Ислямска държава.  

През 2013 г. майка от Ница отнесе глоба от 2000 евро и един месец условно след като изпрати тригодишното си момче, наречено Джихад, на детска градина с надпис на тениската "Аз съм бомба" и "Джихад, роден на 11 септември".