Мелих Гьокчек - кметът на Анкара, обяви, че ще подаде оставка тази седмица, предаде Ройтерс.

Той е петият градоначалник от управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР), който през последните седмици се оттегля по настояване на президента Реджеп Ердоган.

Гьокчек, който е сред най-верните хора на Ердоган, е кмет на турската столица от 23 години. Той спечели пет пъти поред местните избори. Сега обаче Гьокчек написа в туитър, че ще подаде оставка в събота, след като се срещне с Ердоган в президентския дворец.

Други четирима кметове от ПСР вече се оттеглиха по настояване на държавния глава. Сред тях е истанбулският градоначалник Кадир Топбаш. Президентът твърди, че иска да обнови своята партия.

Решението на Ердоган да вземе на мушка кметовете е в резултат на неубедителната му победа на референдума от миналата година, който му даде повече власт. Успехът бе постигнат предимно в селските, а не градските райони. Президентът загуби вота в 17 от 30-те най-големи града в Турция.

Оттогава Ердоган заговори за необходимостта от обновяването на местните управи и ПСР, като набеди администрацията, че се е "уморила".

Кметът на Анкара бе известен с посланията си в туитър, в които се караше на журналистите и някои висши представители на партията си. През февруари Мелих Гьокчек заяви, че живеещият в изгнание проповедник Фетхуллах Гюлен, обвиняван за неуспешния опит за преврат през 2016 г.,  може да подготвя земетресение с помощ отвън.