Комитет от 28 национални експерти гласува днес в Брюксел при закрити врати дали да продължи изтеклия лиценз за употреба на европейския пазар на химикала глифозат, активно вещество в хербицида „Раунд ъп“ на американския химически гигант „Монсанто“.

По-късно през деня обаче гласуването беше отложено за още неуточнена дата, съобщи на уебсайта си френският всекидневник "Фигаро".

Доклад на Световната здравна организация определя глифозата като вероятно канцерогенен, докато две агенции на ЕС – за  сигурността на храните и за химическите продукти – смятат, че той не е вреден.

За решението е необходимо квалифицирано мнозинство, т.е. 55 на сто от държавите членки, които представляват 65 на сто от населението на ЕС. Досега комитетът, в който всяка страна на ЕС е представена от свой експерт, не може да го постигне.

Досега Комисията предлагаше европейският лиценз за глифозата да бъде продължен с десет години. Вчера обаче тя препоръча на Комитета да потърси мнозинство около решение за продължаване на лиценза за период между пет и седем години.

Държави като Австрия, Италия и Франция обявиха, че ще гласуват против. Европейският парламент се обяви вчера в резолюция за премахване на глифозата от пазара на ЕС. Природозащитната организация „Грийнпийс“ е събрала 1,3 милиона подписа под петиция за забрана на глифозата в ЕС.

Европа е в трудно положение, защото или трябва да вземе непопулярно решение за продължаване на лиценза, или да го отмени и да се изправи пред възможно дело от страна на „Монсанто“ за необосновано ограничаване на достъпа на пазара на ЕС.