Трябва обединение вдясно извън ГЕРБ и извън парламента, но не про- и анти- определени личности, а на идейна и политическа основа. Това заяви лидерът на СДС Божидар Лукарски в ефира на бТВ тази сутрин.

Той коментира срещата на пет извънпарламентарни политически сили преди дни, на която СДС не присъстваха - защото не са били поканени:

"И най-големият политически фантазьор не може да си представи три от тези пет партии като десни – „Да, България“, ДЕОС и „Зелените“. Това малко ми прилича на събиране от типа на Отечествения фронт отпреди 9 септември, малко като едно ново ОФ, защото не виждам ясно изразени десноконсервативни ценности, като говорим за дясно, нито при ДЕОС, нито при „Зелените“, нито при „Да, България“."

Лукарски каза, че неговата партия е отправила покана към ДСБ за разговори, но Атанас Атанасов е заявил, че няма да говори с партии, които не са напуснали управлението "Борисов 2".

"БЗНС защо са там? Нямам спомени Николай Ненчев да е напускал правителството до края. Малко логиката се губи и малко пак ОФ – за едни може, за други не може“, посочи той.

И добави, че не би влязъл в обединение с тези партии, защото не споделя някои от ценностите - например тези "във връзка с хомосексуалното съжителство".

На въпрос защо СДС все пак е подкрепял Борисов до края на втория му кабинет, той отсече:

"В никакъв случай не мога да кажа, че го подкрепяме или че сме против. Ние сме опозиция на определени политики, имаме определени забележки и конструктивни критики."

Лукарски коментира и новия проектобюджет за 2018 г., който бе внесен преди дни.

"Това е бюджет, който натоварва малкия и средния бизнес, спира свободната икономическа инициатива за сметка на засилване на социални функции. Направо бих го нарекъл социалистически про-БСП бюджет, защото се наливат пари в доста нереформирани сектори. Бюджет на запушване на дупките – който е по-гласовит, той получава", смята той.