Тези дни депутатът, издател и корпулентен и мащабен собственик Делян Пеевски е свръхактивен. Заедно с Йордан Цонев и Хамид Хамид внесоха проект за промени в Закона за банковата несъстоятелност, "за да осветли вторичното разграбване на активите на КТБ". 

Днес подопечните му медии публикуват интервю с Пеевски, в което той дава допълнителни разяснения за своите, както става ясно, изпълнени с алтруизъм и дълбока загриженост за обществения интерес, цели. Откровенията на Пеевски са пред "Телеграф" (който го анонсира като "нашия издател"), препечатани и от "Монитор".

От думите му се разкрива, че той иска да защити обществения интерес в случая с КТБ, защото "вече трета година сме свидетели на вторичното разграбване на активите на КТБ".Той се възмущава от "умишления грабеж, на който е била подложена" банката и с ръка на пулса на обществото посочва честно проблема:

"Вместо парите да отидат във Фонда за гарантиране на влоговете обаче, те попадат в ръцете на определен кръг хора."

Той и другите от ДПС предлагат да бъдат обявени за нищожни всички заличавания от квесторите на КТБ на обезпеченията, дадени срещу отпуснатите кредити. Той се е нагърбил с нелеката задача да запълни пропуск в законодателството, защото "моделът на функциониране на КТБ е правен прецедент".

И понеже, като си смел и си казал "А", несъмнено ще кажеш и "Б", следва острият въпрос:

- Кой е този определен кръг от хора, извършващ вторичния грабеж на КТБ, за който говорите?

Не е нужно аз да ви ги казвам, те се знаят, а и вие вече три години последователно ги разобличавате на страниците на „Телеграф“. Можете да ги видите и в докладите на синдиците – например кой реално открадна „Петрол“, в чии ръце са хотелите, купени с десетки милиони от КТБ, и кой иска да вземе „Дунарит“. Примерите са много.

Този кръг от хора "подскочили" от Йордан Цонев.

Разбира се, при определена злонамереност може да се допусне, че издателят и законотворец, буквално се оплаква при кои дружества го стяга чепикът, че не са попаднали в немалката гравитация на модела КОЙ.

И тъй като интервюиращите са на ниво, въпреки факта че разговарят с издателя си (осветлен в това му качество след години на мъчителни контракции, като например "вестниците на моето семейство", б. а.), те не му спестяват въпрос за книгата за КТБ, "написана от журналист от „Капитал“, чието основно внушение е, че едва ли не вие сте свързан с този вторичен грабеж..."

От отговора разбираме, че нищо човешко не е чуждо на издателя и депутат Пеевски, дори да се смее. Отново става дума за обществения интерес и задкулисието, което ограбва държавата 27 години. И за пропагандата - Гьобелсова, на която е жертва политикът от ДПС:

"Вижте, през тези години съм чул толкова невероятни неща за себе си, че не изключвам вече нищо. (Смее се.) Достатъчно показателен е фактът, че за тези три години аз като депутат и ДПС, на чиято парламентарна група съм член, сме единствените, които правим реални стъпки, за да се разкрие как беше източена и докарана до фалит КТБ....

За целта и сега депозираме поредните законодателни промени. И според това кой ще ги подкрепи или не ще се разбере кой в тази страна и в този парламент защитава обществения интерес или е част от задкулисието, ограбващо държавата вече 27 години.

... Те (враговете му-б.р.) са част от онова задкулисие, което приватизира икономиката на България буквално за жълти стотинки...

Това са хора, които в 21-ви век прилагат Гьобелсовата пропаганда и са изградили цяла машина за масова дезинформация и фалшиви новини.

Знаете, че пропагандата стъпва на няколко основни принципа - единият от които е, че трябва общ враг. Аз съм превърнат от тази машина за клевети именно в „необходимия враг“, зад чийто едър гръб задкулисието се пробва да прикрие собствените си тъмни схеми. Ако големият ми грях е, че съм едър, поемам отговорност, че не мога да се справя с този проблем. Въпреки реакциите срещу мен обаче ще направя всичко по силите си истината за олигархията да излезе докрай."

Следващият въпрос цели да "изчисти един път завинаги основната спекулация в обществото":  Имал ли е Пеевски кредити в КТБ, дължи ли нещо на банката и какви са били взаимоотношенията му с Цветан Василев?

Семейството му е имало кредити в КТБ, дори именно с такъв купили вестниците „Монитор“, „Телеграф“ и „Политика“, но противно на всичко, което "се опитват да внушат, ние редовно обслужвахме тези заеми и те са напълно погасени".

"Не дължим нито стотинка и това може лесно да бъде проверено.

... Нека подчертая още нещо. Аз и моите медии сме единствените, които осветяват вторичния грабеж на КТБ и казват истината за него. Осветяват и лицата, участващи в този грабеж. Естествено това води до ответни реакции от всякакъв характер. Но аз не се страхувам, дори напротив, твърдо съм убеден, че осветяването на грабежа трябва да продължи."

По повод отношенията му с Цветан Василев, издателят окачествява, че са били "добри познати", но ги разделил именно въпросът за политическия инженеринг.

"Аз не смятам, че е допустимо да се използва това като средство за влияние над обществото, и прекратих контактите си с Цветан Василев."

Ето и финала:

- Притеснявате ли се от заведеното от Цветан Василев дело по глобалния акт „Магнитски“?

- Не, не се притеснявам, защото никога не съм нарушавал нечии човешки права. Няма механизъм, по който аз като народен представител да мога да нарушавам основни човешки права. А знаете, че именно това е смисълът на глобалния акт „Магнитски“ - да наказва хората, които са си позволили да се възползват от положението си, за да нарушават човешките права.

Наел съм адвокати в САЩ, които да представляват правата ми, и те са категорични, че глобалният акт „Магнитски“ не е приложим към казуса Цветан Василев. И очаквам това да стане много скоро съвсем ясно. Един от адвокатите ми вече изказа публично мнението си, че с иска Василев се опитва да използва глобалния акт „Магнитски“ като щит срещу българското правосъдие, което не трябва да се допуска. Искът му по „Магнитски“ е част от цялата тази кампания срещу мен, провокирана от действията ми да осветявам задкулисието и да посочвам неговите престъпни схеми. От приватизацията на Костов до вторичното ограбване на активите на КТБ.

Даже съм доволен, че по този начин ще мога да представя истината за КТБ и пред американската администрация, която аз и вестник „Телеграф“ разкриваме в продължение на няколко години.