Бившият шеф на предизборната кампания на Доналд Тръмп Пол Манафорт и бившият му съдружник Рик Гейтс са първите обвиняеми по разследването в САЩ за намеса на Русия в изборите през миналата есен. Това съобщиха "Ню Йорк таймс" и Си Ен Ен, след като по-рано през деня стана ясно, че днес се очаква развитие по разследването.

Според съобщенията в американските медии Манафорт и Гейтс са призовани да се предадат на федералните власти. Първи това направи Манафорт, а малко по-късно по същия начин постъпи и Гейтс, съобщи Си Ен Ен.

Пол Манафорт крие лицето си на излизане от дома си, преди да се предаде на правосъдието. Снимка ЕПА/БГНЕС

Манафорт е обвинен в заговор срещу Съединените щати, пране на пари, притежание на недекларирани средства в чуждестранни банки, съобщи "Ройтерс". Разширеният съдебен състав, създаден от прокурора Робърт Мълър, е одобрил обвинителния акт в петък.

През януари американските разузнавателни агенции излязоха със заключението, че руските власти са се намесили в президентските избори през 2016 г. 

Манафорт е разследван за данъчни престъпления на федерално ниво, пране на пари и нарушения при международен лобизъм. Той е работил и за бившия украински президент Виктор Янукович.

През юли ФБР претърси дома на Манафорт във Вирджиния. Робърт Мълър иззе данъчни декларации и разписки от чуждестранни банки. Ден по-рано бившият председател на предизборния щаб на Тръмп беше разпитан от комисията в Сената, която отговаря за разследването на руската намеса в изборите. Тогава той предаде на властите документи, включително бележки, водени по време на срещата на сина на президента Доналд Тръмп-младши и руската юристка Наталия Веселницкая през юни 2016 г., на която Манафорт присъства.

Политическият консултант водеше кампанията на Доналд Тръмп за кратко - от април до август 2016 г. Той се оттегли около 3 месеца преди президентския вот заради обвинения, че е приел милиони долари, за да защитава интересите на Москва в САЩ, и че е свързан с близкия до Владимир Путин руски олигарх Олег Дерипаска.

Гейтс е дългогодишен съдружник на Манафорт, а името му се появява в документи, свързани с компании, които са получавали плащания от политици и бизнесмени от Източна Европа, твърди "Ню Йорк таймс". Манафорт и Гейтс ще получат обвиненията си поотделно, твърдят източници на Си Ен Ен.

Доналд Тръмп реагира на обвиненията в туитър:

"Съжалявам, но това се е случило година преди Манафорт да се включи в кампанията. Защо Хилъри и Демократите не са във фокуса????"