Едно от спорните нововъведения във футбола - прилагането на видеоповторения по време на мач в помощ на съдиите, се счита за успешно в Германия и Италия. Поне такива са изводите в тези две страни към края на първите полусезони в първенствата.

Ако някой не е разбрал за какво става дума, в най-популярния спорт вече може да се спира играта при спорни ситуации, главният рефер гледа положението на видео, след което може да вземе друго решение. Или да потвърди отсъждането си.

Така е от години в американските отборни игри и в тениса. Във футбола първите тестове на най-високо ниво бяха направени на световното клубно първенство в края на миналата година. След това и на някои приятелски срещи между национални отбори.

От лятото се прилага в Бундеслигата и Серия А.

Германското списание "Кикер" разпространи доклад на немската футболна федерация, в който се казва, че експериментът е успешен и позитивните страни са много повече от негативните. Нещо повече - предвижда се разширяване на обхвата на ситуациите, при които може да се прилага.

Досега видеото се използваше по германските терени само в моменти, при които имаше очевидна грешка от страна на някой от арбитрите - най-вече на главния. Той е известяван чрез радиовръзка от асистенти, които гледат от кабина на трибуните. Следва спиране на играта и разглеждане на положението край терена.

Така се стигна до отсъждане на дузпи и вдигане на червени картони, които изиграха важна роля в мачовете.

Сега футболната централа на Германия казва, че до видеото може да се стига и при спорни моменти, които се нуждаят от по-детайлно разглеждане от няколко камери. Развързват се ръцете на главния съдия и неговите помощници - те сами ще могат да инициират видеоповторение с по-голяма свобода, отколкото досега.

Има и противници на технологията. Те са на мнение, че по този начин се увеличава времетраенето на мачовете, което е лошо както за публиката на стадиона, така и за тази пред телевизорите.

Италианският съдия Пиеро Джакомели гледа видеоповторение на двубоя "Милан" - "Дженоа".

Положителни обаче са сигналите и от Италия. Това е повлияло на шефовете на испанската футболна федерация и на лигата, които обявиха, че видеото се въвежда и на Иберийския полуостров от следващия сезон - 2018-2019. А Испания минаваше за най-консервативната страна по отношение на технологиите, тъй като там не се прилага дори системата на голлиниите - известяване за това има ли попадение или не.

От големите клубни първенства се чака решение в Англия и Франция. 

Видеоповторенията ще са в помощ на съдиите по време на световното в Русия догодина. Окончателното решение за това бе взето от ФИФА в края на април тази година.