Представител на един от инициативните комитети, които участваха в кампанията в подкрепа на референдума, организиран от Слави Трифонов, може да се наложи да плати глоби от по 10 000 лв. заради нарушения на Закона за защита на личните данни.

Това става ясно от решение на Комисията за защита на личните данни (КЗЛД). През октомври 2016 г. Кристина Петкова и още един гражданин завеждат жалба в комисията за това, че имената им фигурират в подписката за регистрация на Инициативен комитет за участие в информационно-разяснителната кампания по въпросите на националния референдум, представляван от Димитър Николов Митов. Въпросният комитет подкрепя исканията за въвеждане на 100% мажоритарна изборна система.

Петкова установява, че присъства в подписката на въпросния "подкрепящ" комитет без да знае за това - в сайта на ЦИК имаше специална секция, в която всеки можеше да провери дали, неподозирайки, не е цъфнал в нечия подписка.

Преди допитването това се оказа честа практика, тъй като за участие в разяснителните кампании комитетите от граждани имат изискване за брой подкрепящи ги, което се доказва с подписка. Всеки комитет пък има право по закон на медиен пакет, който се заплаща от държавата, за да популяризира позицията си "за" или "против" дадено национално допитване. Пакетите са в размер на 40 000 лв.

По време на производството в КЗЛД е направена и графологична експертиза. Тя установява, че подписът наистина не е на Петкова, разказа самата тя пред Клуб  Z.  

Решението на комисията за глобите обаче още не е влязло в сила. Предстои 14-дневен срок, в който наказаният представител на инициативния комитет може да обжалва пред административния съд. Човекът, който трябва да плати глобата, ако тя бъде потвърдена или не бъде обжалвана, е този, който е декларирал, че в негово присъствие са положени подписите в представената пред ЦИК подписка. Той е един от членовете на Инициативния комитет, регистриран от лицето Димитър Митов. Този комитет формално няма общо с организаторите на референдума - екипът на Слави Трифонов.

За злоупотребата с лични данни по време на кампанията за референдума е сезирана и прокуратурата. Очаква се и реакция оттам.

Петкова от неотдавна е председател на Националния клуб на жените в ДСБ. Позицията на формацията и на десните партии въобще бе, че този референдум не бива да се провежда и призивът бе за негласуване, за да не се достигне прагът на активност, който би помогнал на организаторите начинанието им да е успешно, а решенията на допитването - задължителни за изпълнение от Народното събрание.

Ето и какво написа Петкова във фейсбук по случай първата спечелена битка за злоупотреба с лични данни: