Депутатът от БСП проф. Иво Христов заяви в прав текст, че спасяването на българските евреи се дължи на Червената армия. Подобна теза изказа преди дни Мария Захарова, говорител на руското външно министерство.

Малко по-късно Христов публикува обяснение за думите си:

Мнението на Христов е изразено на публично събитие, като видео от него е публикувано на страницата му във фейсбук. Зад гърба на Христов се вижда знаме на Ротари клуб - Раднево.

"Какво каза Мария Захарова - не трябва да се забравя, че ако не беше Съветската армия, 50 000 български евреи щяха да бъдат депортирани. Някой съмнява ли се, че нямаше да стане така? Или ще кажем ние йок, не, на Гьоринг и Хитлер - ние ще си ги пазим нашите евреи, вие си гледайте работата", каза Христов.

Според него "80% от населението са дебилни и не могат да отчетат за какво се подписват" и затова подобни манипулации работят "безупречно".

[[nid:60421]]

Христов припомня, че поводът за изказването на Захарова е било "омаскаряването на Паметника на Съветската армия, като на този паметник са били изписани антисемитски лозунги".

"Какво направиха нашите вестници по линия на хибридната война? Класическо изместване на проблема. Проблемът е защо вие осирате съветските паметници? Защо не се прави същото с Паметника на Съветската армия в центъра на Виена? Това става в Прибалтика, Полша и България. Нещо да ви говори това? Когато имаш един оскотял, необразован, примирен народ, манипулацията става много лесно", каза още Христов.

Коментарът на Иво Христов по повод изказването на Захарова може да се чуе в 15-тата минута на видеозаписа 

ДОПЪЛНЕНО: По-късно Иво Христов свали видео записа. Но той вече бе копиран в мрежата.