Кацането на Луната с дизелов двигател, пришиването на глава и всички други метафори, които използваше прокуратурата за т.нар. мегадело "КТБ", влизат в съд.

Днес от Специализирания наказателен съд посочиха, че делото е разпределено на 8-и състав и първата дата, за която е насрочено, е 13 декември от 10 ч.

 

През юли от държавното обвинение внесоха рекордния обвинителен акт, като надълго и широко изчисляваха как "с възможно най-малкия шрифт" бил над 210 000 страници плюс делото, което е 1360 тома. Така се получава размер, сходен с една читалищна библиотека. Само прессъобщението за събитието бе 155 страници.

(За справка, обвинителният акт на специалния прокурор Робърт Мълър срещу администрацията на Тръмп за контакти с Русия и обвинението в заговор срещу САЩ е 31 страници, б.р.)

"Съпоставено с другите дела в България, е като сравнение между операция от апендисит и присаждане на глава. Задачата, която седеше пред екипа по това дело, беше със сложност, близка до тази с дизелов двигател да се кацне на Луната. Ние сме кацнали - дали ще дишаме и как ще протече процесът, ще видим", каза на пресконференция през лятото наблюдаващият прокурор Иван Гешев.

На всеки един от 18-те участници в обвинителния акт се падат по около 5000 страници обвинения. Сред тях се открояват липсите на Делян Пеевски (когото Василев начираше "свой син" тогава), гуверньора на БНБ Иван Искров и на бившия председател на Комисията за финансов надзор Стоян Мавродиев. 

Това е разпоредително заседание. А и началото на делото е свързано със законното право на всеки един от страните да се запознае с всички материали по него... Затова реалният му старт на 13 декември изглежда почти утопичен.