Бюджетът на НЗОК, който бе приет днес на първо четене в парламента, сочи само едно - отказ от здравна политика. Това заяви в ефира на бТВ бившият здравен министър Петър Москов.

Според него приетите финансови параметри противоречат на всеки стратегически документ за здравната система.

"В този бюджет липсва всякаква идея за промяна на статуквото, има доволно нахранване на икономическите групировки", заяви той. "Те не са една и две. Те са свързани с ръководствата и на държавни болници, които източват. В момента болниците са излезли от статута на болнични заведения и са се превърнали в дружества за търговия."

Основен проблем според него е липсата за финансиране на доболничната помощ, което е приоритет във всяка здравна стратегия:

"Превенцията е по-доброто решение. Не на последно място е по-ефективно и икономически."

Той заяви, че когато е поел поста здравен министър, е заварил анархия в системата.

"Сега с новия бюджет се въвежда комунизъм. Всички усилия, които положихме да въведем ред, се премахват. Анархията се заменя с комунизъм. Когато не можеш да работиш с нормални политики въвеждаш забрани. Това не ми харесва."

Става дума за решението да има мораториум за новите медикаменти със срок 1 година. Това засяга и новите болнични практики, отбеляза Москов.

"Всеки един нов медикамент, който е минал през всяка една оценка, няма да бъде плащан от Касата. Защото щяло да увреди бюджета на Касата. А той не е за пазене. И нови дейности - забравете."

Той заяви, че в европейските държави подобен контрол се прави не със забрани, а с националната здравна карта.

На въпрос дали за това лобират фармацевтичните компании, Москов отговори:

"Не, фармацевтичните лобита и индустрията е създадена с цел да печели. Когато срещу тях няма държава и смислено управление, те ще правят това. Работата на смисленото управление е да върне баланса."

Според него не е решение за корупционните проблеми до всеки болничен мениджър  да сложиш полицай, защото тогава ще трябва да контролираш и полицая.

"Единственото решение на корупционния проблем в здравеопазването е въвеждането на публични електронни търгове. Това важи и за другите сфери. Един от начините нищо да не се случва в здравеопазването е да има нов министър на всеки три месеца", добави той.