“Бях едва 16-годишен, когато за първи път убих човек”, заяви с гордост филипинският президент Родриго Дутерте (72 г.), цитиран от световните агенции.

Държавният глава направи шокиращото признание по време на разговор с членове на делегацията си и журналисти във виетнамския град Дананг, където се провежда среща на върха на държавите членки на Азиатско-тихоокеанското икотомическо сътрудничество (АТИС).

“Като тийнеджър непрестанно попадах в затвора заради побоища и насилие”, призна Дутерте.

Когато бил 16-годишен, убил човек, само защото го погледнал лошо:

“Намушках го с нож заради един единствен поглед.”

Това не е първото признание на Дутерте за извършени от него престъпления, и то далеч не за покаяние, а заради перверзна гордост, коментират наблюдатели.

Преди време той заяви, че когато бил кмет на град Давао, лично застрелвал престъпници. Преди това пък, като студент, стрелял по колеги, но не уточни дали е имало смъртни случаи.

Родриго Дутерте е едва от 16 месеца на власт, но вече цял свят знае за склонността му да подклажда насилие.

Вън от съмнение е, че страната трябва да обяви война на наркотиците и наркодилърите, но в духа на закона. Вместо това президентът зове гражданите да грабнат оръжия и да избиват престъпниците, а полицаите да стрелят на месо. Така по официални данни на филипинското МВР след встъпването в длъжност на Дутерте полицаи са избили без съд и присъда 4000 души.

Макар да са го избрали с внушително мнозинство за президент, сега филипинците  осъждат политиката му на насилие. Най-масови са демонстрациите в столицата Манила.

Дутерте открито заплашва протестиращите:

“Не се боя да толерирам използването на насилие, дори това да би означавало край на моето президентство. Запомнете това добре!”

Сега, по време на форума във Виетнам, Дутерте отправи заплахи и към Агнес Каламард, спецразледваща на ООН на убийства, извършени при превишаване на служебни права. В анализите си тя не щади и действията на филипинския президент.

„Ще я пребия пред очите ви. Питатате защо? Защото ме обижда”, изрече Дутерте.

Досега сътрудниците на филипинския президент непрестанно правеха опити да омаловажат изказванията му - не бил разбран правилно, думите му били извадени от контекста.