Турската служба за борба с организираната престъпност и контрабандата (KOM) е изпратила доклад до Интерпол във връзка с контрабанда на цигари от "Булгартабак", пише "Капитал дейли", позовавайки се на годишния доклад за дейността на агенцията, публикуван на сайта й. В него се посочва, че "продуктите, идващи от българската компания "Булгартабак", са се "превърнали в източник на контрабанда" за южната ни съседка.

Не за първи път турската страна посочва българските цигари като съставляващи голяма част от нелегалния пазар. Щетите за бюджета й се оценяват в настоящия доклад на 400 милиона турски лири (над 170 милиона лева). В доклада се посочва, че основната част от контрабандата идва от България, Китай, Индонезия и Обединените арабски емирства. Цигарите тръгват от Дубай и минават през Ирак, Сирия и Иран. Турция прави връзка и между контрабандните папироси и финансирането на определяни като терористични групировки.

"Известен факт е, че терористичните организации Кюрдска работническа партия (ПКК) и Съюз на кюрдските общности постигат големи приходи, събирайки т.нар. такси от контрабандистите, за да ги оставят да преминат през т.нар. митнически пунктове, изградени извън нашите граници", пише още в доклада.

Проблемът за българските цигари е поставен за пръв път от КОМ през 2010 г., но тогава делът им не е толкова значителен. След приватизацията на компанията през 2011 г. очевидно проблемът се задълбочава, защото въпросът се повдига във всеки годишен доклад на KOM (освен този за 2013 г.), отбелязва "Капитал". През 2015 г. от правоохранителната институция съобщиха, че цигари с марките Victory, MM и Prestige съставляват 50% от нелегалния пазар в Турция. В тазгодишния доклад за пръв път се посочва директно името на "Булгартабак".

През пролетта на тази година вторият по големина производител на цигари в света - British American Tobacco, купи всички марки на "Булгартабак холдинг" за България и Адриатика, логистичния му бизнес и веригата Lafka в Босна. Когато през юни тази година българските власти заловиха голямо количество цигари без бандерол от марката на "Булгартабак" ММ, влизащи от Турция, от BAT заявиха, че нямат права върху марките на "Булгартабак" извън България и Адриатика. Това означава, че най-вероятно "Булгартабак холдинг", чиято собственост се свързва с депутата от ДПС Делян Пеевски, е запазил правото за тези марки на пазарите от Арабския свят, пише още медията.