"Имам много ясно послание към Русия. Знаем какво правите. И няма да успеете. Защото подценявате издържливостта на нашите демокрации", заяви британската премиерка Тереза Мей.

Тя произнесе външнополитическа реч на годишната вечеря, организирана от кмета на лондонското Сити.

Мей обясни и каква ще бъде ролята на Обединеното кралство след излизането му от ЕС на 29 март 2019 г.

Тонът ѝ към Русия бе изненадващо остър, коментира Би Би Си. Мей обвини Москва, че с действията си заплашва международния ред, намесва се в избори зад граница и разпространява фалшиви новини в медиите като част от необичайно агресивна кампания. Целта е да се посеят раздори в западния свят.

Интересното е, че само след месец е насрочено посещение в Москва на британския външен министър Борис Джонсън.

"След анексирането на Крим властите в Русия подпалиха конфликта в Донбас, непрекъснато нарушават въздушното пространство на няколко европейски държави и подеха непрекъсната кампания на кибершпионаж и дестабилизация. Това включва между другото намеса в избори, хакерски атаки срещу датското министерство на отбраната и Бундестага.

Те се опитват да превърнат информацията в оръжие. Разгръщат ръководени от държавата медийни организации, за да разпространяват фалшиви истории и манипулирани снимки в опит да предизвикат нестабилност на Запад и да подкопаят нашите институции", заяви Мей.

Британската премиерка повтори, че Западът не иска връщане към Студената война, нито да бъде в състояние на постоянна конфронтация, но лондон ще действа в защита на интересите си, както и тези на Европа и останалия свят, ако Русия продължава по същия път.

Мей говори и за нуждата от реформиране на НАТО. Така пактът ще бъде съхранен като жизнен съюз за възпиране на враждебна руска активност:

"Затова засилихме нашата военна и икономическа помощ за Украйна. Затова подсилваме киберсигурността си и търсим начини да затегнем финансовите си регулации, за да не допускаме печалби от корупция в Русия да влизат във Великобритания. Така че предприемаме нужните мерки за контриране на руските действия."

Премиерката каза също, че се надява един ден Русия да избере различна посока. Но докато не го стори, Лондон ще действа в защита на интересите си и международния ред.

Тереза Мей се надява все още се надява Русия да стане силна държава, играеща по правилата и развиваща международната сигурност като постоянен член на Съвета за сигурност на ООН. Но дотогава Великобритания остава безусловно ангажирана с поддържане на европейската сигурност.

Испански министри винят Кремъл за Каталуня

Базирани в Русия групи са използвали социалните медии, за да разпространяват фалшиви новини около референдума за независимост на Каталуня.

Това заявиха в Брюксел испанските министри на външните работи Алфонсо Дастис и на отбраната Мария Долорес де Коспедал.

„Имаме данни, че интернет трафикът след референдума е минавал през мрежи, базирани най-вече в Русия, но и в други страни”, каза Дастис.

Той допълни, че имало и кампаниия за дестабилизиране на Испания чрез разпространение на фалшиви новини.

„Важно е за нас да знаем, че има организации - обществени или частни, които се опитват да се намесват в националните политики, да променят и да създават несигурност в Европа. Наш дълг е да го заявим открито”, каза Коспедал.

Засега обаче испанският кабинет не можел да каже със сигурност дали руското правителство стои зад тази кампания.