Сеймът в Литва прие единодушно "Закона Магнитски", забраняващ влизането в страната на чужденци, свързани с корупция в големи мащаби, пране на пари или нарушения на човешките права, предаде ТАСС.

"За" гласуваха всички 91 депутати в залата. Законът трябва да влезе в сила на 1 януари 2018 г.

Дотогава трябва да бъде съставен черен списък. Габриелюс Ландсбергис - водачът на консервативната опозиция, предложи в него да бъдат вкарани 41 души, съобщиха за Клуб Z от Литовската национална телевизия. Това са хората, свързани със смъртта на руския адвокат Сергей Магнитски, чието име носи законът.

Интересното е, че Вилнюс прие закона на 15 ноември - точно на датата, на която Магнитски почина при неизяснени и до днес обстоятелства в московски затвор. Законът досега е приет в САЩ, Канада и Естония.

Литовският вариант предлага до петгодишна забрана за влизане в страната на чужденци, ако има основание да се смята, че те са извършили зад граница тежко или много тежко престъпление срещу личността, в резултат на което са били нарушени човешките права и свободи. Същото ще важи и в случаите, ако лицето е извършило корупционно престъпление, заминавало се е с пране на пари, подстрекавало е или по нянакъв друг начин е участвало в такива престъпления, а също така, ако е включено в национален списък на нежелани лица, съставен от страна чренка на ЕС, Европейската асоциация за свободна търговия (ЕАСТ) или НАТО. 

Законът допуска на засегнатите да не бъде съобщавано за приетите по отношение на тях решения. Това ще става в случаите, когато могат да бъдат накърнени интересите на сигурността на държавата, отбраната, обществената сигурност, предотвратяването на престъпни дейния, следствие или криминални разследвания.

Ако Литва приеме закона, Русия ще отговори на тази неприятелска стъпка, заяви посланикът на Москва във Вилнюс Александър Удалцов.

Глобалният "Закон Магнитски“

Сергей Магнитски

Сергей Магнитски бе адвокат, срещу когото руското правителство повдигна няколко криминални обвинения, след като той разкри данъчна измама за 230 милиона долара. По-късно той почина в руски затвор при мистериозни обстоятелства.

Първият "Закон Магниитски", приет през 2012 г., предвижда санкции срещу руснаци. Глобалният "Закон Магнитски", известен в САЩ и с абревиатурата ГЗМ, бе включен в подписан през декември 2016 г. проектозакон за разходи за Пентагона. Той вече дава възможност на Вашингтон да отказва визи и достъп до американската банкова система на лица от която и да било държава.

Цветан Василев търси закрила по този закон

Цветан Василев

Защита по ГЗМ потърси българският банкер беглец Цветан Василев. Той дори иска да стане първият човек, който да превърне своя случай в дело по Глобалния закон.

В началото на август стана ясно, че Василев е ангажирал вашингтонската кантора JWI Inc, с която подписал шестмесечен договор за 50 000 долара. Тя трябва да му помогне да кандидатства за третиране според ГЗМ. Адвокат на банкера е американецът Джоузеф Огъстин. В защита на Василев действа и видният американски политик и дипломат Бил Ричардсън. На 13 септември той поиска санкции срещу българския главен прокурор Сотир Цацаров и депутата бизнесмен Делян Пеевски в статия, публикувана в "Дъ Хил" - специализирано издание, отразяващо работата на Конгреса.