Главният прокурор Сотир Цацаров прекара повече от 2 часа в парламентарната комисия за "борба със сивата икономика и контрабандата" и отговаря на депутатски въпроси, но времето явно така и не стигна някой от народните представители да го попита дали е запознат с доклад на турската служба за борба с контрабандата, в който се твърди за контрабанда на цигари от марките на "Булгартабак" на територията на южната ни съседка. Въпросният документ е бил пубрикуван в интернет страницата на турската институция и според медийни публикаци не е първият с подобни констатации за български цигари. В годините се различава само обема на контрабанда, който бива отчетен.

За сметка на това депутатите бяха доста активни по теми, които, макар и имена да не се назоваха, са свързани с лидера на "Воля" Веселин Марешки и конкретни случаи покрай неговия аптекарски бизнес или продажбата на горива. 

Все пак темата за "Булгартабак" бе повдигната, когато Сотир Цацаров застана пред медиите. На въпрос "пристигнал ли е в прокуратурата сигнал от турските служби за контрабанда на "Булгартабак"" главният прокурор отговори с "Не" още преди въпросът да е зададен докрай. Попитан дали ще се самосезира и ще провери темата, Цацаров отвърна:

"За да се самосезирам по доклад на тяхната служба за контрабанда, не просто трябва да прочета някъде, че такъв доклад има, а такъв доклад трябва да съществува и да стигне по възможните официални канали".

На вметка, че като главен прокурор Цацаров може да поиска информация по официален ред, той първо попита "от  кого", а на уточнение, че може да се обърне например към турския си колега, все пак каза:

"Няма никакъв проблем да се отправи такова питане към турските власти". На последвалия уточняващ въпрос ще го направи ли - отговор не последва.

Сотир Цацаров отказа да коментира по същество идеята на ГЕРБ за промяна в конституцията за отмяна на давността на престъпления, свързани с приватизацията. Припомни и че не може да даде друг коментар, освен "правно-технически", когато конкретните предложения станат факт. След това изречение обаче той заяви:

"Но има и друга страна. Години минаха и приватизационни сделки отшумяха. Все пак някаква справедливост трябва да има. Тя малко или много по никакъв начин не е била въздадена. Колко са сделките, които са сключени при нормални условия и за държавата, и за приватизатора и две-три години след това са изменени с анекси, в които изискванията или задълженията на приватизатора, изразявам се фигуративно, просто са смалени, отпаднали..."

По думите му ако се стигне до законови промени, то "няма разлика между "Каолин" и "Булгартабак". Всекиму своето".

Цацаров обаче разкри, че съществува доклад, представен от ДАНС по разпореждане на премиера Бойко Борисов. (Последният периодично в годините повдигаше темата за приватизацията, а преди време обяви пред свои симпатизанти в Стара Загора, че е сезирал прокуратурата и службите за стари приватизационни сделки - б.р.)

Във въпросния доклад на ДАНС, поръчан от Борисов, имало "ако не ме лъже паметта, някъде около 22 приватизационни сделки, които бяха най-яркия пример за законови нарушения, особено за договори, които са последвали. И при тях давността е изтекла." Примери не бяха дадени.

Цацаров повтори и тезата си, че докладът на Европейската комисия е добър и липсата на нови препоръки е добра новина. 

Докато беше при депутатите по темите "запознаване на народните представители с информацията за системата БАЦИС и създадени предпоставки за допускане заличаване на акцизни, данъчни документи, действия на прокуратурата по отношение на паралелния износ на лекарства и въпроси от депутати по тези и подобни теми", сред въпросите преобладаваха предимно тези, свързани с Марешки, чието име не беше споменато. На сбирката, освен Цацаров и прокурора на София Емилия Русинова, бяха представители на всякакви институции - ДАНС, МВР, шефът на митниците Георги Костов, представители на Агенцията по лекарствата, дори Валентин Златев в качеството му на предсесател на петролната асоциация. Въпреки присъствието на повечето от тях (с изключение на първите двама) причината да са там остана пълна загадка по време на откритата за медии част. Драгомир Стойнев от БСП дори постави темата можаг ли да се задават въпроси и на останалите присъстващи извън прокуратурата, но председателят на комисията от "Обединените патриоти" Емил Димитров-Ревизоро го отряза, заявявайки, че вече е предупредил гостите, че няма нужда да се подготвят за отговори на въпроси.

В крайна сметка питанията бяха за разследванията "срещу депутати с отнет имунитет" по отношение на лекарствата. На този въпрос на Ревизоро Цацаров накрая сам попита дали става дума за разследване за действия по придобиване на аптеки и вериги - разследване, по което на няколко души от "Воля" имунитетът бе отнет. Други представители на патриотите и журналистката Валя Ахчиева път питаха за нарушения, свързани с превода на гориво и други нарушения, проверявани от прокуратурата, свързани с бизнеса с бензиностанции. Само Ахчиева си позволи да назове в прав текст името на веригата бензиностанции на Веселин Марешки.

По отношение на т.нар. паралелен износ на лекарства, които според Цацаров ощетяват българските пациенти, той уточни, че в подобни случаи прокуратурата може да направи нещо, само ако има данни за престъпления за укриване на данъци, митническо престъпление или пране на пари. В противен случай Наказателният кодекс "не лови" различните видове внос и износ на лекарствени продукти. Агенцията по лекарствата също нямала достатъчно правомощия, различни от това да "регистрира" случки на пазара, стана ясно още по време на изслушването.