"Няма съгласие за втора кабинка!" Така екозащитниците, обединени в организацията "За да остане природа" реагираха след обявлението на вицепремиера Валери Симеонов в понеделник, че е била постигната договорка между властта, концесионера в курорта Банско и еколозите за строителството на втори лифт.

"Коалиция "За да остане природа" остро възразява на изказването на Валери Симеонов след срещата, че е постигнат резултат и природозащитните сме се съгласили на втора кабинка. Нашите думи, че трябва да се разреши проблема с опашките, са превратно изтълкувани и интерпретирани. Ние сме призвани да пазим природата и никога няма да се съгласим с предложения, които я унищожават и нарушават екологичното законодателство!", посочват от сдружението.

Както Клуб Z писа, след проведена по темата среща в Министерския съвет (МС), в която участие, по думите на Симеонов и екоминистъра Нено Димов, са взели 38 неправителствени организации, вицепремиерът обяви, че е постигнато съгласие, че втори лифт в Банско трябва да има. Симеонов на няколко подчерта, че е имало съгласие дори от страна на еколога Андрей Ковачев като си бе записал и думите му на листче, за да ди предаде после на медиите. Според Симеонов Ковачев казал следното:

"Не сме против втори кабинков лифт. Ние също искаме да се реши проблемът с опашките."

Ковачев не присъства на брифинга на двамата представители на правителството, но после уточни пред Клуб Z какво всъщност е казал:

"Това, което казах, беше, че трябва да се изследват всички възможности за разрешаване на проблема с опашките на лифта. Това включва увеличаване на капацитета му, удължено работно време, в това число и втори лифт. Единственото, което искаме е концесионерът да разгледа всички възможности, да се избере най-добрата и след направена екологична оценка тя да влезе в сила."

"Заявяваме, че повече няма да участваме в никакви дискусии в МС и МОСВ, ако за тях не се води подробен стенографски протокол и че занапред както и до сега ще обжалваме в съда всяко решение, за което не са проведени задължителните по закон процедури за преценка необходимостта от екологична оценка и оценка за съвместимост съгласно българското законодателство и европейските директиви", се посочва в заключение в съобщението на коалиция "За да остане природа".

По време на срещата в Министерския съвет е взето решение да се даде възможност за строителство на нови ски съоръжения в курортното градче като властта отрича всякакви други възможности за увеличаване на капацитета на вече наличния лифт. Природозащитниците обаче се опасяват, че целта е построяването на нови писти като вече имало планове за 300 километра такива, вследствие на което ще бъдат изсечени вековни гори.

Междувременно от "За да остане природа" алармираха, че ЮНЕСКО е разтревожена за състоянието на парк "Пирин". "В годишния доклад на организацията за обектите на Световното наследство се посочва, че "състоянието на Национален парк "Пирин“" предизвиква "сериозно безпокойство", което е една стъпка преди крайната – "критично". Причините, описани в доклада, са заплахите от плана за разширяването на ски зоните в Национален парк "Пирин" от Предела през Банско до Добринище, особено в контекста на променящия се климат, както и от планираното увеличение на сечите в парка. Споменава се, че управата на Национален парк "Пирин" не е в състояние да се противопостави на "силните външни интереси за туристическо развитие и също за използване на горите", казват екозащитниците.