Консумацията на кофеин в определени количества носи доста повече ползи за здравето, отколкото рискове. 3 или 4 чаши кафе на ден могат да са полезни за организма. Това показват данни от обобщено изследване на резултати от над 200 предишни проучвания за ефекта на кафето, съобщава Би Би Си. Докладът на учените от университета в Саутхемптън как кафето влияе на човешкото тяло е публикуван в реномираното издание "British Medical Journal".

Изследователите са установили, че кафето би могло да води до намаляване на риска от болести на черния дроб, развитието на някои видове рак - като този на кожата,както и от животозастрашаващ инфаркт или инсулт. Учените все пак предупреждават, че не могат да потвърдят категорично, че само пиенето на кафе води до подобен резултат, разказва Би Би Си.

Какви са ползите?

В сравнение с хората, които не консумират кафе, любителите на напитката, които се ограничават до 3-4 чаши дневно, се оказват по-малко рискови пациенти по отношение на опасността от сърдечно-съдови болести. Още по-добри са резултатите на кафепийците по отношение на риска от заболявания на черния дроб, в това число и рак, въпреки че проф. Пол Родерик - един от авторите на проучването, предупреждава, че не може да даде пълна гаранция, че само кафето (или кофеина) е причина за разликите. 

"Фактори като възраст, дали пациентите са пушачи или не и доколко са физически активни също влияят на общото състояние на организма, а оттам и на рисковете за развитие на дадено заболяване. Има баланс на рисковете в живота, но ползите от пиене на кафе са повече от рисковете", казва професорът от университета в Саутхемптън.

Прекомерната употреба на кафе може да навреди на бременни жени заради повишен риск от недоносване на плода. Този ефект при бременни би могъл да се прояви при консумация на над 200 мг кофеин на ден  - или две чаши разтворимо кафе. Дамите, склонни към чупливост на костите, трябва да ограничат черното кафе, предупреждават още изследователите.

За всички останали възрастни хора стандартният прием на кафе на ден е около 400 мг. и учените са на мнение, че това е по-скоро здравословен навик. Разбира се, препоръчва се кафето да е чисто - най-вече без захар, мляко или други добавки, които имат ефект върху здравето, особено рафинираните захари. Затова и не е най-добрата идея кафето да върви с торта или друг сладкиш. 

Анализът на проучванията показва, че кафепийците имат по-чисти артерии - оттам и по-ниският риск от инфаркти с фатален изход. По-нисък е рискът и за развитие на болести като тези на Паркинсон и Алцхаймер, както и на някои видове рак и диабет от тип 2.