190-те черноморски рибари, уведомени, че остават без лиценз за риболов, ще могат да обжалват акта. А Изпълнителната агенция за риболов и аквакултура (ИАРА) ще отмени всяка от заповедите, съобщи БНТ.

Днес рибари и представители на рибарски сдружения обявиха, че готвят протест на Никулден, ако им бъде отнета възможността да се препитават. Те получили изненадващи уведомления, че не са списвали рибарския си дневник и не са подавали декларация за улова си през последните 2 години, затова остават без лиценз.

По техни думи, формално това фигурира в закона, но не трябва да бъде - ЕС е приел, че малките лодки с дължина под 10 м не е нужно да водят такъв дневник. Но тази промяна не е въведена в пълна степен в българския закон.

Рибарите днес се срещнаха с кмета на Царево и инж. Галин Николов, изпълнителен директор на ИАРА. Николов обясни, че лицензи се отнемат, защото има квота и трябва да се освободят такива за желаещите. След разговора с рибарите обаче твърдо заяви, че няма да отнема разрешителните на тези, които искат да упражняват професията си. И препоръча всеки да подаде жалба пред административния съд.

"Ще спра всяка своя заповед, срещу която има жалба", обяви той. "Правим всичко възможно това да влезе в сила и се надяваме от януари след одобрение от ЕК да не се попълват дневници, а да се попълва формуляр за статистическа извадка и да улесним тяхната работа. И което те не искат да попълват във водата - да попълват, като излязат на сушата, да се случи. Това е нашата идея и ще се опитаме да го направим."

В момента дори най-малките лодки според българския закон се класифицират в регистрите като кораби.