Наследникът на саудитския трон - принц Мохамед бин Салман, официално провъзгласи днес в Риад военна антитерористична коалиция от 41 мюсюлмански страни, като обеща "силна, отлична и специална" координация между членките ѝ срещу екстремистките групи, предаде АФП.

"Нашата среща е много важна, защото през последните години (терористичните) организации действат в нашите страни, докато няма координация да им се противодейства", каза той. "Това фактическо състояние свършва днес, защото повече от 40 страни изпращат много силен сигнал, че ще работим заедно и че ще обединим нашите военни, финансови, политически и разузнавателни възможности. Това ще се прави от днес и всека страна ще допринася според своите възможности".

Бин Салман изрази солидарността на участниците с Египет, където терористи убиха 305 души в атентат срещу джамия в петък.

"Ние  ще бъдем на страната на Египет и на всички страни в света, които се борят срещу тероризма и екстремизма", каза Бин Салман.

В коалицията не участва Иран, шиитския регионален съперник на Саудитска Арабия.

Катар е част от нея, но негов представител не присъстваше на церемонията. Четири страни, включително Саудитска Арабия, прекъснаха дипломатическите си отношения с Катар през юни, обвинявайки го в подкрепа на тероризма.

Коалицията, която е инициатива на Бин Салман, беше съставена прзе декември 2015 г., но днес беше официалното ѝ влизане в действие. 

Сред участващите държави са Турция, Пакистан, Афганистан, Египет, Йордания, Либия, Мароко, Тунис, Обединените арабски емирства, Кувейт, Нигерия.