Президентът на САЩ Доналд Тръмп реагира по-хладно от друг път на съобщението, че Северна Корея е изстреляла балистична ракета от нов тип, за която се твърди, че може да достигне атлантическия бряг на страната му.

"Това е ситуация, с която ще се справим", бе лаконичен той.

По-късно Тръмп обеща да наложи допълнителни "сериозни санкции" на Северна Корея. 

"Тъкмо говорих с президента на Китай Си Дзинпин относно провокативните действия на Северна Корея", заяви Тръмп. "Допълнителни сериозни санкции ще бъдат наложени на Северна Корея днес. Ситуацията ще бъде под контрол!"

Държавният секретар Рекс Тилърсън каза, че възможността за дипломатическо решение на проблема съществува "засега". Но Вашингтон неведнъж е заявявал, че всички опции са на масата.

Официален севернокорейски представител, цитиран от Си Ен Ен, обаче изключи възможността за преговори със САЩ, докато страната му не развие напълно ядрената си програма. 

САЩ, Япония и Южна Корея поискаха извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН.

"Осъждам новия балистичен безотговорен опит на Северна Корея", написа в социалните мрежи френският президент Еманюел Макрон.

Дмитрий Песков, говорител на руския президент Владимир Путин нарече опита "провокация".

"Безусловно, поредното изстрелване на ракета е провокационно действие, което предизвиква по-нататъшен рътс на напрежението. И което ни поставя в момент да започнем разрешаването на кризисната ситуация. Осъждаме този тест и се надяваме, че всички страни ще успеят да запазят спокойствие, необходимо за това ситуацията на Корейския полуостров да не се развие по по-лош сценарий", каза Песков, цитиран от Руската информационна агенция "Новости".

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че изстрелването е поредното нарушение на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН, което заплашва регионалната и международната стабилност.

Британският външен министър Борис Джонсън каза, че "това не е правилният път" за режима в Пхенян, който вместо да се въоръжава, трябва да започне да се грижи за своя народ.

Северна Корея съобщи, че ракетата се е издигнала на височина 4,475 км, десет пъти повече от разстоянието да международната космическа станция, и е прелетяла 950 километра за 53 минути, падайки в икономическата зона на Япония, предаде Ройтерс.

“След като наблюдава успешното изстрелване на новия тип интерконтинентална балистична ракета Hwasong-15, Ким Чен Ун обяви с гордост, че сега най-сетне осъществихме великата историческа кауза на завършването на ядрената сила на държавата, каузата за изграждане на ракетна сила", се казваше в съобщение, прочетено от телевизионен говорител.

Много ядрени експерти казват, че Северът все още трябва да докаже, че е преодолял техническите препятствия, включително способността за пренасяне на ядрена бойна глава надеждно с междуконтинентална балистична ракета, но вероятно скоро ще го направи, пише Ройтерс.

"Не е необходимо да ни харесва, но ще трябва да се научим да живеем със способността на Северна Корея да се прицелва в САЩ с ядрени оръжия", казва пред агенцията Джефри Люис от Института по стратегически изследвания в Мидълбъри.

Пентагонът каза, че ракетата не е застрашила САЩ, техните територии и съюзници.

"Честно казано, тя стигна по-високо от всички предишни изстрелвания, (това е) усилие в изследванията и развитието от тяхна страна да продължат да строят балистични ракети, което може да бъде заплаха навсякъде по света", каза американският министър на отбраната Джеймс Матис, цитиран от Ройтерс.

Според американски учени Hwasong-15 е подобрена версия на изпитаната два пъти през лятото Hwasong-14, може да носи "супертежка бойна глава" и има далекобойност 13 000 километра, т.е. повече от достатъчна, за да стигне източното крайбрежие на САЩ.