Кметството на Барселона получи заповед да спре осветяването в жълто на фонтаните в града, съобщи в. "Дейли телеграф".

Избирателният съвет в Испания постанови, че жълтите светлини намекват за подкрепа за каталунските сепаратисти в навечерието на предсрочните регионални избори на 21 декември.

Вотът бе насрочен, след като централното правителство в Мадрид временно отмени автономията на Каталуня и въведе пряко управление там. Причина бе обявяването на независимост на областта, което е в противоречие с конституцията на страната.

Близо 20 фонтана в Барселона светят в жълто от 15 ноември насам. Тогава кметството гласува да включи в програмата за коледно осветление на града знака за подкрепа на 10 каталунски политици, арестувани за сепаратистка дейност. Привърженици на независимостта изразяват поддръжката си, като носят на реверите си жълти ленти.

Идеята за забрана на жълтите светлини дошла от представители на управляващата в Испания Народна партия в барселонската градска управа. Те отнесли въпроса до Избирателния съвет - органа,който контролира дали правилата за неутралитет се спазват по време на предизборната кампания.

Съветът реши, че избирането на цвят при осветяването означава подкрепа за определена политическа кауза, а не просто проява на солидарност.

На съвсем обратното мнение е кметството, оглавявано от Ада Колау.

"Смешно е, че има партии, които смятат, че могат да възстановят демократичните норми, като променят цветовете на един фонтан, докато има хора в затвора, които трябва да са навън и да провеждат кампанията си", заяви Лала Ортис - говорителката на кметството по въпросите на социалните права.

Алберто Фернандес от Народната партия обаче похвали решението. Той обвини Ада Колау, че "не само обижда всички каталунци в Барселона, които се смятат за испанци, но че също така нарушава изборния закон и задължението да бъде неутрална".

Кметицата подкрепя референдум за независимост, но смята, че не се е обявила за отцепване от Испания. Наскоро Избирателният съвет я принуди да махне от сградата на кметството плакат, призоваващ за освобождаването на "политзатворниците".