Българската прокуратура не е получила доклада на турските служби за „Булгартабак“, който е изпратен до Интерпол, заяви наскоро главният прокурор Сотир Цацаров.

Лидерът на „Да, България“ поиска заседание на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) по темата и специална анкетна комисия в Народното събрание.

Всичко тръгна от годишния доклад на турската Дирекция за борба с контрабандата и организираната престъпност, който е публикуван на сайта на институцията на турски и на английски език.

В него България се споменава само няколко пъти.

„Голяма част от контрабандните цигари, конфискувани в нашата страна, са цигари с произход от България, Китай, Индонезия и Обединените арабски емирства. Очевидно тези цигари се внасят от свободната зона „Джебел Али“ в Дубай през иранското пристанище Бандар Абас и след това по суша до турската граница с Ирак, Сирия и Иран“, пише в доклада.

В доклада пише, че турските служби си сътрудничат в борбата с контрабандата на цигари с Интерпол и кралските служби на Великобритания. По-нататък в доклада пише дословно:

Подготвеният доклад за продукти на българската компания „Булгартабак“, които се явяват обект на контрабанда в нашата страна, е изпратен на генералния секретар на Интерпол“.

В годишния доклад не пише нищо повече за цигари и България.

Преди две години обаче същата Дирекция отчете, че „около 50% от контрабандните цигари в Турция са марки на „Булгартабак“. Тази информация бе широко цитирана в турските медии. Контрабандният дял на българските цигари тогава се оценяваше на половин милиард евро годишно. Притеснението на Турция, е че финансирането на обявената за терористична Кюрдска работническа партия (ПКК) зависи от пазара на нелегални цигари, които влизат от южната граница на страната.

В началото на 2016 г. турски медии съобщиха, че Ахмед Доган и Делян Пеевски нямат право да влизат в Турция. Информацията не бе нито потвърдена, нито отхвърлена от посолството в София.

"Пипалата на проруския олигарх Пеевски стигат до Турция и може да се окаже, че той е в основата на контрабандата на български цигари в Турция", написа тогава турският вестник "Стар".

„Булгартабак“ бе продаден през 2011 г. на BT Invest на руската банка ВТБ. След това мажоритарен собственик стана лихтенщайнското дружество Livero Establishment, което пък прехвърли акциите на дубайското TGI Middle East.

Дубайската компания консолидира и други бизнеси, свързвани с депутата от ДПС Делян Пеевски. Обвиняемият банкер Цветан Василевв също твърди, че „Булгартабак“ на практика е във владение на Пеевски.