Приемането на наказатени закони и правила с обратна сила е "атентат срещу правото" - това е забранено още от римско време. Така лидерът на "Да, България" Христо Иванов коментира и идеите на властта за отпадане на давността за престъпления с приватизацията, и законопроектът за банковата несъстоятелност на Делян Пеевски и Йордан Цонев, подкрепен от ГЕРБ.

По думите на Иванов целта с повдигането на темата с приватизацията и предложението за промяна в конституцията е "рекет" от страна на държавата.

"Държавата е ангажирана в поредица от откровено рекетьорски действия в това управление - вижте какво се случваше в оръжейния сектор, например. Наблюдаваме ГЕРБ и ДПС заедно да подкрепят закона на Йордан Цонев и Делян Пеевски за банковия сектор, който - пак със задна дата, ще позволи дозаграбване на КТБ - защото този закон е точно обратното на това, което се заявява", каза още председателят на "Да, България".

По думите на Христо Иванов вече има бизнесмени, които не броят дали в парламента гласовете ще стигнат за промяна в конституцията и отмяна на давността за престъпления в процеса на приватизация, а "вече събират парите за подкупа", защото знаят, че не бива да чакат прокуратурата да ги обяви в списъка с разследваните. 

"Актуализираха пропагандното клишето за основния грях на прехода - приватизацията по времето на Иван Костов. Аз съм последният човек, който ще каже, че приватизацията по времето на Иван Костов е една чиста и невинна афера, но това, което трябва да се каже е, че ако приватизацията се беше случила 1991-1992 година, както в останалите постсоциалистически страни, резултатът чисто икономически щеше да е съвсем различен. Големият въпрос е защо това не се случи тогава, а тези предприятия останаха в ръцете на държавата, за да бъдат източвани. И отговорът е ДПС - тогава те управляваха като мандатоносител на правителството на Любен Беров, което спря приватизацията."

Иванов припомни, че той и партията му отдавна са предложили вариант за ревизия на прехода и тя е да се отворят досиетата на МВР от 90-те години. По думите му и с актуалната реакция със сигналите за разследване на твърденията за международна контрабанда на цигари от "Булгаргабак" се дава възможност на институциите - там давността не е изтекла, да се покаже, че могат да се проверяват приватизационни сделки.

 
"Да, България" внесоха в Народното събрание, до прокуратурата, до ОЛАФ сигнал по доклада на турската служба за борба с контрабандата, в който за поредна година "Булгартабак" се споменава като източник на контрабандни цигари на територията на Турция. От формацията настояват за разследване от прокуратурата и структурите на МВР, от парламента искат анкетна комисия по случая, а сигналът е с копие до ОЛАФ в случай, че родните институции не реагират. 
 

„Вътрешното министерство не вижда, очевидно – с години , и то абсолютно целенасочено. Проблемът е не, че не вижда една дума в доклада. А че не вижда един контрабанден канал, за който се говори от страшно много време, една схема корупционна, която започва най-малко с приватизацията на „Булгартабак“, минава през неотговорените въпроси за собствеността на дружеството. Тази слепота се отнася и до прокуратурата, до парламента", заяви Иванов по повод първоначалното отричане на МВР, че в доклада от Турция "Булгартабак" е спомената и отказа на главния прокурор да се самосезира по данните в официалния документ.