МВР не бягало от коментар относно турския доклад за "Булгартабак", но министърът внимава с информацията дори когато говори пред телевизията.

Това обясни Валентин Радев пред Нова тв по повод противоречивите изказвания относно турския доклад, в който "Булгартабак" се сочи за източник на контрабандни цигари, но у нас засега никой не си мърда пръста.

"Да, докладът още не е при мене, но сме го поискали - има си дирекция... Аз чувам от телевизора - да, то го имало в интернет. Аз не искам от интернет - ние сме го поискали от Интерпол и от турската страна.

Когато дойде докладът и прочета текста и наистина има думата "Булгартабак"... Но казват, че "той е източник" на такива цигари - показа Радев все пак добро познаване на текста. - Той може да е източник, но да минава през 2 други държави, където сме ги дали официално, и да влиза в Турция. Никой не е казал откъде. Когато изясня това, тогава ще кажа: "Да, ние сме виновни."

На въпрос кога горе-долу очаква да се случи въпросното изясняване, той повтори, че са го поискали от две места и...

"Вероятно ще дойде, ще го преведем, ще го знаем и вие ще го знаете." 

Вътрешният министър за пореден път тази сутрин каза, че вижда политически подтекст в писмото на 27 барети - че ръководството на отряда упражнява своеволия и репресии върху неудобни служители.

Пред Виктор Николаев той заподозря външна намеса в посланието, изпратено от командосите от Специализирания отряд за борба с тероризма:

"Това са го подписали само около 20% от общо 200. Те трябваше да дойдат да се оплачат по каналния ред. Как така решиха, че няма да им обърнем внимание."

Клуб Z напомня, че в сряда стана ясно за писмо на служители на СОБТ. Те обвиняват новия стар командир Георги Гайков за "прояви на лоши практики", "създаването на атмосфера на недоверие между служителите, недобра кадрова политика, подчинена на личностни взаимоотношения, а не на професионални качества, опити за саморазправа, нарушаване на основни принципи на работа в МВР, каквото се явява възможността за кариерно израстване, професионално обучение"... В писмото се твърди още, че командирът и негови приближени извършват "тотална саморазправа с неудобни служители". Това довело до страх у баретите, които работели под силно напрежение, а тези, които не са приближени на командира, са лишавани от полагащото им се допълнително материално стимулиране.

Гайков, който бе шеф и по време на злополучната акция в Лясковец, е обвинен, че толерира служители с недостатъчна подготовка, а хора с опит са подценявани и изтиквани в периферията и че дори пращал на приятелката си служебна кола на СОБТ, с която обикаляла по моловете.

Радев каза, че не може да е убеден, че проблемът в само у служителите, а не в ръководителя - и затова е пратил Инспектората. Сега чака резултатите. "Може би хората съвсем справедливо се възмущават", допусна той - но това щяла да установи въпросната проверка.

"Изпратили са писмото и в парламента включително... Това леко ме притесни", обясни Радев.

"Аз знам, че има там някакво колебание в някои хора, след като бе отстранен предишният командир и бе върнат Гайков."

"Би трябвало да бъде затворено вътре и да бъде решено", каза той как вижда справянето с проблема. 

"В схемата има замесени доста хора", заяви Радев по повод разкритията на "Господари на ефира", че полицаи от Павликени крадат бензин.

Той коментира: "Знам за случая, откакто съм министър. Следим ги и сме правили записи с всички средства. С "Господари на ефира" сме работили почти успоредно."

Има дисциплинарно производство и е отстранен шефът на сектора плюс още 2-3-ма души, каза министърът. За другото се събират годни материали, които впоследствие да не бъдат отхвърлени от съда.

"Внимавайте - не правете грешни движания", обърна се той към полицаите по повод това, че вече разполагат с безотчетно гориво.

Радев коментира, че има две проверки и три досъдебни производство по повод друго разследване на телевизията - че незаконни таксита вземат пътници от летище София и ги возят за по 6 лв. на километър.

Той каза, че са проверени един път 1200 коли, а друг път - 170. 

Министърът успокои, че след предупрежденията на синоптиците за обилни валежи е създаден кризисен щаб за контрол и координация:

„Изпратили сме хора навсякъде. Следим реки, язовири. Идеята на щаба е да не се повтори това, което стана в Бургас.”

Изпратени са лично хора от моя екип, включително заместник-министър, каза той по повод наблюдението.

Радев обясни и идеята да се разреши на пътните полицаи да отвеждат провинилите сe шофьори в полицията:

„Искаме да създадем още едно притеснение на тези, които драстично нарушават правилника за движение.

Да го направим на ръба на закона буквално", пожела Радев.