Алиансът на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ) смята, че центристката партия на френския президент Еманюел Макрон "Република в движение" ще стане част от него и ще му помогне да увеличи до 100 местата си в Европейския парламент на изборите за него през 2019 г., пише EU Observer.

"Той е френският президент, той няма да каже: "Присъединих се към това или онова", казва лидерът на АЛДЕ Ханс ван Баален по време на конгрес на партият в Амстердам през изминалия уикенд. "Но ще има сделка, вероятно след изборите през 2019 г. да сформираме парламентарна група".

Еманюел Макрон пред Елисейския дворец. Снимка ЕПА / БГНЕС

Ван Баален е холандец от партията на министър-председателя Марк Рюте. Макрон никога досега не е обявявал, че партията му ще се присъедини към някое от европейските политически семейства. Той, както и европейските либерали, искат 73-те места на британските евродепутати да бъдат обявени за избори от общоевропейски листи във вота в средата на идната година. Те се надяват, че това би увеличило представителството им. С 68 евродепутати днес АЛДЕ е четвъртата по големина група в 751-членния Европейски парламент. 

След избора на Макрон през май обаче медиите спекулираха, че вместо да се присъединява към АЛДЕ, той ще се опита да създаде европейска версия на своята партия.

На конгреса на АЛДЕ "Република в движение" не беше представена, съобщава EU Observer.