"И аз като човек, гражданин, имам право на мнение. Вариантът според мен е да се търси някакъв вариант, по който държавата да търси разваляне на тези сделки или пълно изпълнение". 

Това каза главният прокурор Сотир Цацаров по повод законодателната инициатива на ГЕРБ за изменение в конституцията, с което да отпадне давността за престъпления, свързани с приватизацията за периода 1992-2017 г. 

Цацаров бе поканен днес на "диалог-обсъждане" в правната комисия на парламента по искане на депутати от левицата. Темата, по която бе извикан, бе да представи данни проверявала ли е прокуратурата приватизационни сделки от прехода, има ли нови дела и на какъв етап са те.В действителност цитира брой преписки, но от 2004 г. насам, защото информационната система на прокуратурата не поддържала масив "приватизация".

Втората темата, по която Цацаров трябваше да говори, е има ли образувани досъдебни производства във връзка със строителството на оградата по границата с Турция.

Въпреки очакванията, че главният прокурор ще отчете пред депутатите някаква суха статистика по приватизационните сделки, той реши да внесе яснота около мистичния доклад на ДАНС до премиера Бойко Борисов.

За този доклад се говори от седмици - самият Цацаров открехна миналия месец темата при друга своя поява в Народното събрание. Бойко Борисов пък призна още през лятото на среща в Стара Загора със съпартийци, че е изпратил данни в прокуратурата, свързани с приватизацията, но така и не каза нищо повече.

От думите на Цацаров днес стана ясно, че ДАНС е проверявала редица сделки и на 1 декември 2016 г. е изпратила доклада със заключенията си до премиера. Той пък сметнал за нужно да го препрати към прокуратурата. Любопитно е обаче защо ДАНС е правила проверки много преди да се заговори за ревизия на сделки от прехода. Впрочем, ден преди ГЕРБ да заяви официално намерението си за ревизия на приватизационните сделки с изтекла давност, Йордан Цонев, депутат от ДПС, обяви, че Движението ще инициира подписка за промяна на конституцията за отпадане на давността.

Към този доклад агентите от ДАНС прикрепили и първа порция с проблемни според тях сделки - общо 26 на брой (предишният път, когато главният прокурор спомена за темата, каза числото 22 - б.р.) Този път обаче Цацаров ги и изброи.

Сред тях са: Бургаско пиво ЕООД, ТЕЦ "Русе-Запад", "Софарма" АД - София (изпълнителен директор и съсобстеник на "Софарма", кото е публична компания, е Огнян Донев - издател на Клуб Z), "Биовет" - Пещера, "Кремиковци" АД, "Винтехпром" ЕАД, "Винзавод" ЕАД, "Винко" ЕАД, "Мебел К" ЕООД, "Винпром" - Велико Търново,  "Бентонит" ЕАД, "Руно Комерс" ЕООД, "Бургас филм" ЕООД, "Победа" АД, "София" ЕАД, "Бряст" ЕООД, "Винпром Дамяница" ЕАД, "Монтана" ЕАД, "Руно -Г" ЕООД, "Техноимпекс" ЕООД, "Сердика - 90" АД, "Българска роза "Севтополис", "Металстаб холдинг" ЕАД, "Бургаски корабостроителници" ЕАД.

Родното ФБР е стигнало до заключение, че по всяка от тях давността е изтекла, до което заключение принципно би трябвало да са достигнали още със старта на проверките. 

По думите на Цацаров ДАНС се е отказала да праща още порции със сделки именно защото давността е изтекла и нямало смисъл. 

"Ако има промяна в конституцията, нека не гледаме само към образуваните и прекратени наказателни производства. Има и случаи, в които наказателни производства не са били образувани. Такъв е случаят с част от предприятията, които цитирах. Просто е постановен отказ поради изтекла давност", каза още Цацаров.

"Тя приватизацията създаде основата за частната собственост, но дяволът както винаги е в детайлите. На мен все ми се струва, че проблемът не е в приватизацията сама по себе си, а в измененията на закона впоследствие и в изменение на сделките. Може да имате перфектния приватизационен договор, но когато три години след сключването му имате сключен анекс към него, с който задължението на приватизатора за трудова заетост и инвестиции отпадат, а също така и клаузите, по които държавата може да търси неустойка за неговото неизпълнение, ето това е проблемът.", добави той.

"Навремето, когато прокуратурата е имала такива права (не считайте, че ги претендирам сега), е могла да предизвиква граждански дела, с които да иска разваляне на сделките. Проблемът някак си на мен ми се струва, ОК, ние ще се организираме, ще привлечем лица, които все още могат да бъдат привлечени и все още изпълняват някаква длъжност, защото ако си получил нещо, ти не си извършил престъпление, но сделките си остават", каза още Цацаров.

Главният прокурор отново направи уговорката, че изказва мнение като гражданин по повод на това, че за да има ревизия на сделките, трябват законодателни изменения. А това е прерогатив на Народното събрание. Така на практика се обезсмислят предложенията за изменения в в Конституцията, ако те не бъдат последвани от други законови изменения. На въпрос на депутата от БСП Крум Зарков дали прокуратурата би могла да се организира и да направи цялостна проверка на всички приватизационни дела, Цацаров отвърна, че ако законът го налага, водената от него институция ще трябва да му се подчини.  

По думите на главния прокурор пред депутатите приватизацията засяга около 14 000 сделки, а по тези след 2004-а година са направени около 700 проверки. Той пак уточни, че в информационния масив на прокуратурата делата са заведени по членове от наказателния кодекс, а не по типаж. Затова пък не е ясно как би могла да се организира прокуратурата да провери сделки и от 90-те.

Организирана престъпна група за оградата с Турция

По въпроса с оградата по границата пък Цацаров даде заявка, че другата седмица се чака решение на специализираната прокуратура дали ще образува досъдебно производство. Става въпрос за сигнала на червената депутатка Елена Йончева, завършил с констатации на ДАНС и АДФИ за завишени цени при строителството й. Поискани са били обяснения от отговорните за строителството трима областни управители - на Бургас, Хасково и Ямбол за начина на ценообразуване. Любопитното е, че проверката е в ръцете на специализираната прокуратура, т.е. обвинението подозира организирана престъпна група в казуса.

Иначе целият "диалог" с главния прокурор мина под надслова "ама да не си помислите, че ние тук ви препитваме". Шефът на правната комисия Данаил Кирилов многократно подчертаваше, че Цацаров не е в комисия, за да отговаря на въпроси тип изслушване, че депутатите и прокуратурата са изцяло равнопоставени и изобщо, че при цялото събиране "не иде реч за контролен механизъм". Стигна се до комични ситуации и когато Кирилов призова едва ли не колегите си нищо да не питат, че да не се политизират темите, в случая с оградата.

"Работата на опозицията е да прави беля", контрира Йордан Цонев от ДПС. 

А Крум Зарков чистосърдечно си призна, че не може да гарантира, че отговорът на Цацаров няма да послужи на левицата за политически цели.