Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ) обяви, че приватизацията на "Каолин" АД от далечната 1999 година е била незаконна.

Това е и основната причина за поискания запор на имущество на Иво Прокопиев, съпругата му, три компании, на които той е собственик, и фондация "Граждански медии". Това се разбра от думите на председателя на комисията Пламен Георгиев. Запопът и бъдещ евентуален иск за отнемане на имущество срещу Прокопиев и дружествата му са за над 199 млн. лв., като разминаването в личните приходи и разходи на самия Прокопиев е 14 млн. лв., твърди проверяващият орган.

От експозето на Пламен Георгиев стана ясно, че 150 млн. лв. от "голямата" сума, която КОПНИ претендира, са от продажбата на "Каолин" АД през 2012 г. 

Въпросният доход и имущество според КОНПИ са нерегламентирани, защото комисията е открила, че самото придобиване на "Каолин" е било такова - през 1999-2000 година. Инспекторите, които са работили по проверката - Иванка Начева и Ваня Бързачка, разказваха как точно са установили нарушения в приватизационната процедура, а Георгиев на свой ред обясни, че проверка на органа, който следи приватизационните сделки по закон - Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол, е установила, че няма нарушения. Нямало и как да е друго, щом самата агенция е участвала в приватизационната сделка, вярва шефът на КОНПИ.

От думите на Иванка Начева се разбра, че произходът на средствата на Иво Прокопиев и дружествата е ясен, но не е законен. Тя изброи сумите като разбивки - за какво претендира КОНПИ, като в повечето случаи става дума за преводи на средства към Прокопиев или негови дружества от "Каолин" АД до продажбата на компанията през 2015 г. 

 
Председателят на КОНПИ обясни, че нарушения в приватизацията имало, защото лица, свързани с Прокопиев, били влезли в "Каолин" малко преди приватизацията му чрез РМД, а работниците не били известени, че могат да си купят акции. Според комисията, от изложението на която не стана ясно по силата на кой закон може да "проверява" минали приватизационни сделки, не бил ясен произходът на парите, платени за 10% от акциите тогава, а останалите били "платени с компесаторки по лобисткия закон "Лучников". 

Пламен Георгиев се оплака от "безпрецедентен натиск" от Иво Прокопиев чрез медии с цел да се повлияе на работата на КОНПИ и обяви, че е имало теч на класифицирана информация от комисията и това също било без прецедент. Част от информацията е била манипулирана - например, че има запор на дружества, отнасящи се до медиите, които Прокопиев издава. По думите на Георгиев това не е вярно - запор има на "Соларпро холдинг" АД, която държи 13,4% от акциите на "Икономедия".

"Запорът на акции пречи на продажбата, но не и на работата на медиите", декларира шефът на КОНПИ.

 

По-късно Иво Прокопиев и представители на "Икономедия" дадоха пресконференция. Може да я видите тук: