Националният отбор на Южна Корея победи съседите си от Северна Корея с 1:0 в дерби от турнира за Купата на източноазиатските страни в Токио. Надпреварата е известна още EAFF E-1 Football Championship и не бива да се бърка с Купата на Азия, който е най-престижният и представителен турнир на континента и се провежда на 4 години.

Играчите на КНДР бяха подкрепяни от малка група от фенове на стадион "Аджиномото" в столицата на Япония, докато на трибуните имаше далеч повече южнокорейци. Мачът бе решен с автогол на Ри Йон-Чол в 64-ата минута.

Севернокорейците допуснаха втора поредна загуба с 0:1, след като отстъпиха със същия резултат и пред домакините. Така загубиха шансове да спечелят турнира. Нещо, което не са постигали в историята на надпреварата, която датира от 2003 г. Южна Корея е №1 с три триумфа, а сега защитава купата от 2015 г.

Треньорът на Северна Корея Йорн Андерсен окуражава свой футболист.

"Това бе един специален мач за нас като отбор и за страната, коментира селекционерът на КНДР, норвежецът Йорн Андерсен. - В първите 30 минути играчите бяха притеснени и не показаха нивото си от мача с Япония. Срещу домакините нямахме късмет, но днес не съм доволен от представянето."

Южна Корея вече има четири точки в заключителната фаза, след като направи равенство 2:2 с Китай.

Също днес Япония победи китайците с 2:1 и има пълен актив от точки. След четири дни домакините ще се изправят срещу Южна Корея в директен сблъсък за титлата, като "самураите" се нуждаят от равен за крайния успех, който ще е втори за тях на Източноазиатската купа.

Северна Корея има две трети места. Тимът зае тази позиция на турнира през 2015 г.