"Няма да допуснем повторение на украинския сценарий в Русия", увери днес руският президент Владимир Путин.

Той говори на традиционната си голяма пресконференция. Тя е последната за третия му мандат като държавен глава и продължи 3 часа и 42 минути.

Думите му бяха в отговор на въпрос на Ксения Собчак, смятана за най-сериозния му съперник на президентските избори през март 2018 г. Тя дойде на пресконференцията, но не като кандидат, а като журналист.

Собчак обвини властите, че умишлено измислят фиктивни обвинения и дела срещу опозиционера Алексей Навални, за да му попречат да се яви на изборите. И попита:

"Значи ли това, че лично вие, Владимир Владимирович, давате такива указания, защото се страхувате от Навални?"

На което Путин контрира:

"Искате нов Майдан ли?"

И продължи:

"Опозицията трябва да излезе с ясна програма за позитивни действия. Ето, вие излизате "срещу всички". А какво предлагате?"

Путин отбеляза, че ако опозицията няма програма и дойде на власт, това ще доведе до това, че в Русия ще има майдани, а по улиците ще тичат саакашвилита, т.е. подобия на Михаил Саакашвили.

"Руснаците не искат такова развитие на събитията, а това значи, че няма да го допуснат", каза Путин.

Той смята, че съветските власти напразно и в нарушение на конституцията на СССР са предали Крим на Украйна. Жителите на полуострова обаче са направили своя избор и той няма нужда да бъде обсъждан. Според него руснаците и украинците са един народ:

"Вие може да не се съгласите с това. Но някога украинецът по нищо не се е отличавал от руснака."

За ситуацията в Югоизточната Украйна той заяви:

"Руски войски в Донбас няма. но, доколкото знам, има военизирани формирования, които са готови да отблъснат всяка атака."

Събитията в Украйна са трагедия в резултат на държавен преврат. Той бил извършен, след като част от украинсикя народ не пожелала да поеме по пътя кам лоното на ЕС.

Руският лидер коментира и конфликта между украинския президент Петро Порошенко и бившия грузински лидер Михаил Саакашвили:

"Това, което прави Саакашвили е плюнка в лицето на грузинския народ и плюнка в лицето на украинския народ) Как изобщо търпите това? Какво, в Украйна няма истински украинци ли? Жалко е да се гледа това, сърцето ми се къса."

Путин бе попитан и какво мисли за разследването в САЩ на евентуална връзка между Кремъл и щаба на кандидат-президента Доналд Тръмп.

"Знаете ли, всичко това е измислено от хора, които се намират в опозиция на Тръмп, за да придадат на работата му нелегитимен характер, - отговори той. -  Странно ми е, че това се прави сякаш без разбиране, че така се нанасят щети върху вътрешнополитическото състояние на страната. Те се отнасят без уважение към избирателите, гласували за него. Какво, трябва да се забранят всички контакти ли? Световна практика е посланици да се срещат с екипите на кандидат-президентите."

А на въпрос как оценява управлението на президента на САЩ, който след месец ще отбележи една година в Белия дом, руският лидер отвърна:

"Не съм аз този, който трябва да оценява работата на Тръмп. Това трябва да направи неговият избирател - американският народ. Но виждаме определени успехи. Погледнете ръста на пазарите. Това говори за доверието на инвеститорите към американската икономика. Има неща, които той иска да направи, но засега не може. Сред тях е подобряването на отношенията с Русия. Но той не е в състояние да го стори заради известни ограничения. Надявам се, че все още има такова желание."

Той изтъкна, че си говорят с американския президент на "ти" и се обръщат един към друг с малките си имена.

 

 

"Няма аз да си избирам конкурентите", каза още Путин.

Тези думи бяха в отговор на въпроса не му ли е скучно за почти 20 години управление да няма сериозна конкуренция и в Русия да няма политик номер 2.

Това е и първата публична проява на Путин, след като на 6 декември той обяви кандидатурата си на изборите през март 2018 г.

Мнозина очакват проявата да продължи поне 4 часа. Интересът към нея е огромен. За това говори фактът, че са акредитирани рекордните 1640 журналисти.

"Когато говорим за опозиция, важното е не само да се шуми по площадите, но и нещо да се предложи", каза още президентът.

Той заяви, че се кандидатира на изборите самостоятелно, като независим кандидат, а не от името на управляващата партия "Единна Русия".

През първия един час темите бяха изцяло вътрешни, предимно икономически. Путин заяви, че сред приоритетите му е да бъдат вдигнати доходите на руснаците. Той изтъкна, че страната е преживяла два икономически шока - падането на цените на петрола и западните санкции. Но въпреки това е успяла да отбележи ръст.

 

Ксения Собчак пристига на пресконференцията на Путин.

От Кремъл бяха обещаби, че пресконференцията ще внесе яснота по много теми.

Редица от тях засягат бъдещето на Русия, отбелязва Нюз.Ру. Като например въпросът дали Путин ще внесе промени в Конституцията, за да остане на власт и след четвъртия си мандат. Но за това не стана дума.

Други важни теми са плановете на Москва за анексирания Крим, какво следва след обявеното изтегляне на руските войски от Сирия и т.н.

Русия харчи малко над 46 милиарда долара за отбрана, каза Путин. И даде за пример САЩ, чиито разходи са близо 700 милиарда. Москва обаче няма намерение да излиза от никакви договори, свързани с ликвидиране на ракети или други оръжия, нито да влиза в надпревара с Америка във въоръжаването.

Журналист от АП помоли Путин да коментира ситуацията с ядрената програма на Северна Корея.

В отговор Путин нападна САЩ, че са поставили в една редица Русия, КНДР и Иран, като искат Москва да решава проблемите, свързани с Пхенян и Техеран.

"Вие нормални ли сте изобщо?", попита той.

Въпросът му явно бе отправен към американските власти.

Путин припомни, че Русия не признава Северна Корея като ядрена държава. но смята, че Западът умишлено е предизвикал Пхенян да излезе от споразуменията за въоръжаването. Според него след случилото се с Ирак и Либия КНДР не вижда друг изход и се защитава.

САЩ обещали да не провеждат военни учения, но не спазили думата си. След което Северна Корея извършила ракетни изпитания. В ЦРУ малко знаят за ракетите на Пхенян. Достатъчно е само едно изстрелване и ще последва гигантска катастрофа.

Журналист от Полша зададе въпрос възможно ли е в самолета, с който президентът Лех Качински загина в Смоленск през 2010 г., да е имало взрив и кой евентуално го е поставил и къде.

"Уморихме се от подобни блъфове. Откъде излетя самолетът? Нали беше от Варшава? Ако търсите експлозиви, търсете ги у вас. Обърнете тази страница, пораснете", призова Путин.

Руски военни самолети прикривали президентския самолет, с който Путин пристигнал в Сирия, сподели той. При приземяването бойните машини летели под президентската, за да скрият топлинната й следа.

Путин не пропусна да обвини отново САЩ, че не действали достатъчно решително срещу терористите в Сирия. Много пъти руснаците съобщавали, че на определено място има бойци от "Ислямска държава", но американците не ги удряли и ги оставяли да се изтеглят.

Навремето САЩ създали "Ал Кайда" в Афганистан, за да се сражава срещу СССР. Но след това групировката извършила кървавите атентати на 11 септември 2001 г. на американска територия.

Стана дума и за допинговия скандал, довел до отстраняването на Русия от предстоящата олимпиада в в Южна Корея.

Както и миналата седмица, Путин отново призна, че Русия донякъде сама си е виновна за скандала, защото е дала повод за него. Но няма съмнение, че историята се раздува в преддверието на вътрешнополитическия календар в страната. Други страни също извършвали нарушения в тази сфера, но покрай тях не бил вдиган такъв шум.

Владимир Путин бе попитан и за избягалия в САЩ Григорий Родченков - бившия шеф на Московската антидопингова лаборатория, върху чиито показания се градят обвиненията към десетки руски спортисти.

"Въпросът не е напразен. Наистина е странно - човекът е живял в Северна Америка, бил е заподозрян в разпространяването на допинг... Което е още по-странно за мен, той цялата тази гадост я е мъкнал през митницата. Как са го пускали? Как стана така, че такъв субект се оказа начело на нашата антидопингова структура - това е грешка на тези, които са го направили, а аз тлично знам кои са те", каза Путин.

И изтъкна, че в момента Родченков се намира под защитата на ФБР. Което означава, че работи под контрола на американските спецслужби.

"Какво правят с него, какви препарати му дават, за да говори това, което трябва?", попита държавният глава.