Със заявките на вицепремиерите "патриоти" Валери Симеонов и Красимир Каракачанов, че на всяка цена ще прокарат точката "Банско" на последното за годината правителствено заседание, битката за Пирин още повече се ожесточи. Екозащитниците явно са решили да не се предават и са внесли сигнал до премиера Бойко Борисов, финансовият министър Владислав Горанов и до самия Симеонов, че плановете им за нов концесионен договор с "Юлен" представляват всъщност нерегламентирана държавна помощ. Каквато се санкционира от Еврокомисията.

Както е известно, от две седмици насам, Симеонов и екоминистърът Нено Димов се опитват да прокарат изменения договор с "Юлен" с мотива, че настоящият е стъпил на старо законодателство. Двамата обясняват, че рамките на концесията не се разширяват извън сегашните 99,55 ха. Не така смятат обаче природозащитниците, които направиха свои изчисления и заявиха, че всъщност "Юлен" ще се разпростира на 10 пъти по-голяма площ - 1077 ха.

На тази база от екосдружението "За да остане природа в България" са пресметнали и какви пари за площ ще плаща концесионерът при хипотезата на влизане в сила на новия договор. Става въпрос за 5,8 ст. на кв/м. Сега базата била 27 ст. кв/м.

"Това ще е най-ниската изобщо цена в цялата страна. Няма друга толкова евтина концесия", коментира екологът Петко Ковачев.

В сравнение, концесиите на най-скъпите плажове по Черноморието са в пъти по-високи. Например, тази на "Слънчев бряг-Север" е 9,30 лв. кв/м, "Свети Влас-болницата" - 3,22 лв. кв/м, а "Росенец-Север" - 97 ст. кв/м., изброи Ковачев.

"Предложението на министър Нено Димов за промяна на договора на "Юлен АД" представлява форма на държавна помощ в размер между 8 и 99 милиона лева годишно, изчислена по решенията на МС от октомври 2017г. за други концесии на публична държавна собственост - четири плажа", допълва и Тома Белев във фейсбук.

Иначе правителството чака от "Юлен" за първите три години прогнозна такса (на година) от 350 000 лева. ИЛи поне така е записано в проектодоговора черно на бяло. В момента "Юлен" плаща между 240 000 и 270 000 лева. Наскоро Нено Димов обаче обяви, че всъщност прогнозата била за половин милион лева на година, при евентуален по-голям оборот на ски зоната.