Лидерката на БСП Корнелия Нинова е провела разговор по телефона с премиера Бойко Борисов заради мораториума върфу плащанията на НЗОК за иновативни лекарства през 2018 г. Това съобщи самата тя на "Позитано" 20.

Соцлидерката е звъннала на Борисов, след като била упълномощена от пациенти с ракови и други тежки заболявания, които са написали и отворено писмо защо не приемат "заобикалянето" на мораториума с обяснение, че комисия в здравното министерство щяло да решава за лечение с иновативни документи. Протестиращите срещу мораториума обвиняват и Цветан Цветанов в разпространението на "неистини" заради твърдения, че и в Румъния имало подобни регламенти.

"Единственият легитимен начин да излезем от създадената ситуация, е да направим спешно актуализация на бюджета на НЗОК за 2018 г. Да, ще е прецедент, но това е единственият шанс пациентите да не останат необгрижени от 1 януари 2018 г.", декларира Нинова, че е заявила на Борисов. И го е призовала за разум.

По думите й Борисов е обявил, че ще помисли по въпроса, а малко по-късно ѝ се е обадил председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов. Той е обявил, че тази вечер групата ще обсъди темата и решение ще бъде представено пред Председателския съвет на Народното събрание утре сутрин. 

Корнелия Нинова каза, че депутатите от БСП са готови на извънредни пленарни заседания, на работа през нощта, на скъсени срокове, само и само актуализацията на бюджета на НЗОК за 2018 г. да мине до края на тази година и мораториумът за нови лекарства да отпадне. 

Социалистите още днес ще са внесли и законопроект за промяната в бюджета на касата, който днес бе публикуван в "Държавен вестник", след като не мина наложеното от президента Румен Радев вето.  То бе преодоляно с гласовете на ГЕРБ, Обединените патриоти и решаваща подкрепа на "Воля", без чиито гласове управляващите нямаше да успеят да съберат нужните при гласуване на вето 121 гласа (в залата бяха 119 души от двете парламентарни групи - б.р.).

Нинова каза, че ако от ГЕРБ не приемат предложението за ремонт на бюджета на НЗОК за догодина, лекарственият мораториум отива право в Конституционния съд - жалбата вече била готова, каза лидерката на червените. 

Социалистката се опита да отклони сюжета с издателя Иво Прокопиев и Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ), която поиска запор на акции и сметки за 199 млн. лв и обяви приватизацията на "Каолин" през далечната 1999-2000 г. за незаконна. Въпреки че давността е отдавна изтекла и сделката е проверявана нееднократно, има и произнасяне на съд на три инстанции. 

 
От БСП до момента реакция за случилото се няма, а днес на въпрос какво мисли за ситуацията, Нинова отвърна кратко:

"Уважаваме решенията на институциите в държавата, а КОНПИ е такава."

Нинова каза, че няма как дори врабче да го е страх от новия антикорупционен закон, защото той няма да може да върши никаква работа срещу корупцията.