"Патриотите" са взети на концесия преди изборите, която концесия изтича в края на годината и се държи от кипърски безработен.

Така екологът Борислав Сандов описа ситуацията с огромното желание на Обединени патриоти да изменятконцесионния договор с "Юлен" АД за ски зоната в Банско. Заигравката с кипърския бизнесмен е препратка към собствеността на дружеството, а с "до края на годината" - със стремежа на вицепремиера Валери Симеонов да прокара точката в Министерския съвет преди 2018-а.

"Струва ми се, че ОП са били взети на концесия преди изборите и то до края на годината. Патриотите трябва да се грижат за България, а не за кипърски безработен", заяви Сандов в студиото на "Лице в лице" по бТВ.

 

"Една от тезите е, че пречим за втори кабинков лифт. Само че проект за такъв няма. Имаше дебат за концесията на "Юлен", зад която стои един кипърски безработен. Защо просто не предложат планът за управление на Национален парк "Пирин" да се измени и да се сложи "прави се един кабинков лифт от точка А до точка Б" и да се върви по процедурите", попита Сандов и отговори, че това е начин за притискане на властта да увеличи ски зоната.

Сандов допълни, че концесионерът декларира сега между 2000 и 3000 души на ден и попита как така те не могат да се съберат на лифт с капацитет 2000 души на час. Казаното бе по повод твърденията, с които се мотивират исканията за втори лифт, че скиорите чакат с часове да се качат на кабинката.

По повод сравненията между България и Андора, която имала близо 400 писти в сравнение с нас и 8 милиона туристи годишно, Сандов заяви:

"1996 метра е средната надморска височина на Андора. В България е 470 метра. Въобще защо са тези сравнения между ябълки с круши. В Андора няма писти в национален парк, нито мястото е под егидата на ЮНЕСКО."

Гост след Сандов бе Юлиан Ангелов от ОП, поканен да говори по друг въпрос. Но нямаше как да не коментира обвиненията на Сандов.

"Най-опасните хора са тези, които разбират от всичко като преждеговорящия. Опасно е на такива хора да се дава да определят съдбините на държавата. Излюпиха се преди няколко години и станаха най-зелени на света. Никой от патриот не желае да се изсичат българските гори и да се заграбват българските планини. Държавата трябва да направи така, че да има туризъм и спорт. От години т.нар. зелени организации са взети на концесия от чужди организации", заяви той и допълни:

"Някои искат да си ходят по двойки и тройки и да си гукат с гущерчетата."