Продължилата близо 3 години сага с националните отбори по вдигане на тежести за мъже и жени с положителните 11 допинг проби за забранения анаболен стероид станозолол приключи.

Арбитражният спортен съд в Лозана (КАС) постанови Българската федерация по вдигане на тежести да заплати половината от наложената от международната федерация глоба - 125 000 долара, вместо 250 000. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

Всичко започна през март 2015 г. След това Международната федерация два пъти налагаше глоби в размер на $500 000, а КАС ги отменяше. Третата санкция бе за $250 000. По-рано тази година руската агенция ТАСС обяви, че нашите щангисти са спрени от участие на световното в САЩ, но това се оказа невярно. Нашите участваха, друг е въпросът, че не спечелиха нищо.

Вижте какво гласи съобщение на БФ по щанги:

"След три дела и близо 3-годишна съдебна сага Международният спортен арбитраж (КАС) постанови глобата на Българска федерация по вдигане на тежести (БФВТ) да бъде намалена наполовина. Решението е „соломоновско“, като КАС не е приел исканата от Международната федерация (IWF) максимална сума и е уважил само  частично аргументите на БФВТ, че в случая щангистите са станали жертва на чужда небрежност.

Както е известно, през март 2015 г. по време на внезапен допинг тест бе открито наличието на анаболния стероид „станозолол“ в пробите на 11 български състезатели от националните отбори. По-късно три независими проверки в авторитетни лаборатории сред които тези в Хамбург и в Кьолн доказаха, че причината е замърсена партида на хранителната добавка „Трайбест“. Базирано на това Българската агенция за безопасност на храните унищожи вече блокираните количества от препарата, заличи го от списъка и състави Акт за административно нарушение на производителя, сезирана бе и Прокуратурата.

През последните 3 години Международният спортен арбитраж в Лозана два пъти се произнесе в полза на БФВТ и отменяше напълно глобите, след което IWF моментално налагаше наново същото наказание за същия случай. Сега решението е окончателно и не подлежи на обжалване и от двете страни."