Последното за годината заседание на кабинета ще мине под надслова на екопротест. Природозащитници се събират пред сградата на Министерския съвет на 28 декември, за да да изразят недоволствиото си от намеренията на правителството да приеме две точки от дневния си ред - изменението в плана за управление на Национален парк "Пирин" и на концесионния договор с "Юлен" АД за ски зоната в Банско.

Както е известно, екоминистерството пусна за обществено обсъждане измененията в плана за Пирин, за които настояваше кметът на Банско Георги Икономов. С тях се предвижда възможност за разширяване на ски зоната. Мотивът бе, че Банско иска втори кабинков лифт, който обаче и до момента остава мистичен, тъй като управляващите твърдят, че няма заявени инвестиционни намерения. Общественото обсъждане продължи до края на деня на 21 декември. 

Паралелно, вицецепремиерът Валери Симеонов и министърът на екологията Нено Димов внесоха извънредна точка на заседание на МС за измяна на договора с "Юлен", сключван през далелчната 2001 г. Според двамата министри, става въпрос само за осъвременяване на текстовете от договора, като и двамата дадоха заявка, че не се разширяват границите на сегашната концесия от 99,55 ха. Еколозите обаче запротестираха и обявиха, че всъщност на "Юлен" се дават 1077 ха, а новите планове излизат извън разрешената от ЮНЕСКО буферна зона за ски.

С решение на премиера Бойко Борисов точката за концесията бе отложена, което пък предизвика гнева на Симеонов. Управляващите дадоха заявка, че двата текста - за Пирин и за концесията, ще влязат заедно за разглеждане на 28-и.

Затова и природозащитниците призовават:

"На 28-и декември, когато всички са потопени в уюта на светлите семейни празници Коледа и Нова година, се планира приемането на унищожителни промени в плана за управление на национален парк "Пирин". 
Ние, хората, които обичаме природата, ще посрещнем отговорните за този акт в 8,30 ч. пред Министерски съвет, за да им кажем, че Пирин е част от нашето семейство и въпреки опита празникът да бъде помрачен, няма да отстъпим пред заплахата Пирин да бъде разрушаван от строителство и сечи. 
Защо ще сме пред МС:
- готви се нов План за управление на Пирин с пари от ЕС, но за по-бързо се приема промяна в сегашния, който да позволи строителство върху 46% от територията на парка
- управляващата коалиция бърза да приеме промяна в концесията на ЮЛЕН АД, която да разшири сегашната концесия от 99,5 ха на 1077 ха
- под предтекст че работят за България, министри открито обслужват офшорната компания притежаваща ЮЛЕН АД
- най-големите закононарушения се правят именно по време на европейското председателство"