Има ли значение размерът, когато... става дума за чаши за вино? Ако пиете в по-малък съд, значи ли това, че ще изпиете по-малко алкохол? И обратното.

С този въпрос решава да се заеме екип на университета в Кембридж, който установява, че големината на чашите се увеличава драстично през вековете. Изследването е публикувано в Тhe British Medical Journal, разказва Би Би Си.

Учените са установили, че през 1700 г. обемът на съд за пиене на вино е бил 66 мл. Сега той достига 449 мл - тоест ръстът е седем пъти. След 1990 г. обемите набъбват по-бързо. Консумацията на вино пък се е удвоила в периода 1980-2004 г., специално във Великобритания. Има ли вторият факт връзка с тенденцията чашите да стават все по-големи? 

"Когато става дума за количеството, което изпиваме, чашата вероятно е от значение", смята авторът на проучването проф. Тереза Мартьо. Тя твърди, че една от причините във Великобритания чашите да стават по-големи, е привнесена практика от американските пазари. Но не е само това.

Заведенията на Острова, а и в Европа, в момента сервират виното в различни обеми, когато си поръчате чаша - 125 мл, 175 мл и 250 мл. Янсис Робинсон, писател, посветил част от работата си на виното, разказва пред Би Би Си, че според него има пряка връзка между размера на чашата и количествата, които пием.

"Дълго време критикувах чашите от 175 мл. Не само защото те насърчават хората да пият повече, отколкото самите те са имали намерение, а и защото червените вина и розетата, които се консумират охладени, се стоплят в големите съдове, а това кара хората да приключват напитката си много бързо", обяснява Робинсон. 

От Британската асоциация на бирата и пъбовете смятат, че клиентите трябва да имат избор - дали да консумират питието си в малка или в голяма чаша и какво да е количеството в тях. Така, както е при наливните бири, които се предлагат в няколко размера. 

Според проф. Мартьо има данни, според които хората ядат повече от големи чинии. И психологическият механизъм за чашите би трябвало да е подобен. Затова в Кембридж решили да направят експеримент. Освен това според данните на здравните власти на Острова, алкохолът е една от трите причини за влошаване на здравето на нацията, заедно с тютюнопушенето и затлъстяването. 

"Допускаме, че има два основни механизма на възприятие - по-големият съд означава, че го пълним повече и оттам - консумираме повече. И второ - едно и също количество вино, например, изглежда по-малко в голяма чаша, отколкото в по-малка. Хората обикновено измерват консумацията си в бройка, а не в количество - едно парче торта, една чаша кафе и т.н. Тоест ако сме с усещането, че не сме изпили цяла чаша вино, а по-малко (както се случва, когато чашата е по-голяма от количеството), то бихме изпили още една чаша.", обяснява професорката от изследователския екип.

Професорката и екипът й решават да направят експеримент на терен - в три питейни заведения в Кембридж - за да проверят теорията си. Те увеличили размера на чашите за вино без да променят количеството, което се е сервирало преди това - просто в големия съд то визуално изглежда различно. И ефектът не закъснял - продажбите на напитката скочили моментално. 

Разбира се, за порастването на чашите има исторически причини, които нямат нищо общо с пиенето само по себе си. Тенденцията има отношение например с развитието на технологиите за производство на стъкло, цената на това производство, забогатяването на обществата по време на технологичната революция, а и отношението към виното като напитка въобще. Във Великобритания от средата на 18-и до средата на 19-и век има данък върху стъклото, което налага и производството на по-малки предмети. След това стъклената индустрия се автоматизира - постепенно делът на трацидионното "издухване" на сгорещеното стъкло, за да му се придаде обем, което се е правило от живи хора, се заменя с автоматизация на процеса. През 20 век навлиза и схващането, че за различните видове вино са нужни различни по големина и форма чаши. Според специалистите това влияе на вкуса и качеството на напитката, а отттам - и на удоволствието от консумирането й. 

Майлс Бийл, генерален директор на Асоциацията на търговците с вино и спиртни напитки във Великобритания, разказва пред Би Би Си:

"Червеното вино, например, се сипва в по-големи чаши, за да може да диша - нещо, което едва ли е било приоритет прези 300 години, когато чашите са били малки". 

Здравословната мярка за консумация на вино се смята, че е 7 чаши от по 175 мл седмично (ако съдържанието на алкохол в него е 11,5%). При бирите мярката е 6 пайнта на 7 дни (при сила на напитката от 4%), а при твърдия алкохол - до 14 шота от 25 мл за същия период от време - при 40% алкохолно съдържание.