България е завладяна от умерен оптимизъм, но негативните очаквания за 2018 г. в света вземат превес. С 13 на сто спрямо м.г. са по-слаби надеждите, че идващата година ще е по-добра от 2017-а. Намалява и икономическият оптимизъм по света спрямо 2016 г.  С 10 на сто са намалели хората, които се смятат за щастливи. Това са някои от резултатите от сравнително изследване на "Галъп интърнешънъл" в 55 държави по света*.

Икономическият песимизъм по света настъпва 

Икономическият оптимизъм по света намалява в последните години. 28% от анкетираните са оптимисти за икономическото развитие през 2018-а, но настроените песимистично са 30%, т. е. повече са с 2 пункта.

Нетният оптимизъм (дяловете на тези, които смятат, че следващата година ще е икономически по-добра минус дяловете на тези, които казват, че следващата година ще е икономически по-лоша) е -2 и показва тенденция на понижаване в няколко поредни издания на изследването: от +23 през края на 2015 и +20 в края на 2016 до -2 в края на 2017 г.

За втора поредна година европейците сериозно се притесняват за просперитета си през следващата година (-16 нетен резултат).

За пръв път икономическият песимизъм в ЕС достига до нивата на песимизъм в Русия – и на двете места нетната стойност е -16. Мнозинството от руснаците (49% - най-високият в проучванията дял) очакват 2018-а да бъде като 2017 г. в страната им.

Американското обществено мнение е дълбоко разделено в икономическите си очаквания за следващата година.

Най-големите песимисти са в Италия (нетна стойност -50), Гърция (нетна стойност -42). Турция е много близо до тях - с нетна стойност (-40).

Нигерия (+59), следвана от Виетнам (+55 нетно), са от другата страна - най-оптимистично настроени за следващата година.

Ясни мнозинства в Индия и Източна Азия очакват дори по-успешна година от сегашната, базирано на икономическия подем в тези региони през 2017 г., докато Западна Азия е доста притеснена, отчитат от "Галъп интърнешънъл".

Надеждите за 2018 г. 

39% от анкетираните в различните държави в изследването смятат, че 2018 г. ще бъде като цяло по-добра от 2017 г. Този резултат е с 13 пункта по-слаб в сравнение с миналата година. 23% от хората, казват, че чакат по-лоша година. Близо една трета са на мнение, че 2018-а няма да е по-различна от 2017 г., 6% нямат мнение.

Нетният резултат е +16 (39% минус 23%). Той е повече от два пъти по-нисък в сравнение с +37 миналата година. Въпреки че цялостните положителни очаквания за поредна година са повече от отрицателните, броят на оптимистите явно намалява в целия свят. Намаляването показва масовата загриженост и притеснения, докато светът се превръща в по-тревожно и по-малко предвидимо място през последната година.

В сравнение с руснаците, много повече американци са оптимисти, но в САЩ има и повече песимисти, отколкото в Русия. Като цяло и по този показател руснаците са без очаквания за промяна (въпреки че в страната предстоят президентски избори, те явно се приемат с предизвистен резултат) -  идващата година да не е нито по-добра, нито по-лоша, а същата. В американското общество има повече поляризация на мненията.

Южна Азия (+51) е най-оптимистичният регион в света. Европа е в противоположна посока с нетен резултат 0 в страните извън ЕС и само +5 в ЕС.

Най-опитимистично настроени за бъдещето са в Индонезия, Нигерия, Фиджи, Бангладеш.

Надеждата изглежда запазена марка за бързо развиващите се страни, отколкото за по-развитите. Ниските доходи очевидно се съчетават добре с надеждата, тъй като има перспективи за растеж, коментират от "Галъп интърнешънъл".

На другия полюс са европейски държави - последиците от тежките финансови състояния, в които бяха изпаднали Италия и особено Гърция, настройват към предпазливост в надеждите и очакванията гражданите на тези държави.

Всеки шести (59%) от анкетираните хора по света декларира, че се чувства лично щастлив. Това е с около 10 процентни пункта по ниско, отколкото измереното щастие в края на 2016 г., отчитат от "Галъп интърнешънъл".

В изследваните 55 държави 11% заявяват, че не са щастливи  - в по-малка или в по-голяма степен (спрямо 9% в края на 2016 г. и 10% в края на 2015 г.)

 

Латинска Америка изглежда е най-щастливият континент в света (нетна оценка от +66 в този регион).

Най-щастливите хора живеят във Фиджи (+92). Следват Колумбия и Филипините.

В дъното са Иран, Ирак и Украйна. Тук отново сред най-нещастните и неудовлетворени са гърците, но поне не заемат първото място. Друга от съседните ни държави също е в топ 10 на страните, в които живеят нещастливи хора. Българите са с малко по-добри резултати - от +35.

Хората в САЩ и Русия са еднакво щастливи - нетният резултат в двете държави е равен (+50).

Къде сме ние - умерени оптимисти

18% у нас очакват 2018-а да бъде година на икономически подем, а 26% - на икономически трудности. Нетната стойност е -8, което е близо 3 пъти по-оптимистичен резултат спрямо края на 2016 г. и по-скоро България е в положителната страна на скалата спрямо световните и европейските тенденции. Най-голям остава делът на тези, които не очакват промени – 38%.

По-общите очаквания на българите за новата 2018 г. пък са с дялове 25% оптимисти, 22% песимисти, 35% неутрални и 19% затрудняващи са да отговорят. С нетна стойност (оптимисти минус песимисти) от +3 България преминава в позитивната част на „класацията”, но и далеч от крайности в положителна или негативна посока. (Липсата на промени може да бъде описана и като застой, а преобладаването на мнението, че нищо няма да се промени, означава или че хората са се примирили и предали пред статуквото, или че го харесват.)

По отношение на личното щастие през отминаващата година, страната ни е със стойности, близки до тези на страните от Европа -  с 45% определящи се като щастливи, 10% - нещастни, 41% оставащи в средата, а останалите се затрудняват да отговорят. Така нетната стойност (дялове на щастливите минус дялове на нещастните) за България е +35. Това все пак е с два пункта по-висок резултат спрямо края на 2016 г. Като даже не сме в топ 10 на най-нещастните страни.

Общата тенденция за България е за нарастване на дела на позитивно настроените в сравнение с края на 2016 г.

България е в съзвучие с държавите от Източна Европа и е в „златната среда“ сред страните от Балканите, като на техния фон даже може да се приеме, като страна, споделяща повече опитимизъм, смятат от "Галъп интърнешънъл".

От какво се определя щастието

Нетното щастие в 55-те изследвани страни, е с 15 пункта по-високо сред младите (под 34-годишна възраст), отколкото сред по-възрастното население (над 55-годишна възраст).

Групите на хора с високи доходи в тези 55 страни са 32 пункта по-щастливи от групите с най-ниски доходи. Висшистите са с 13 на сто по-щастливи от тези, чието образование е основно или са неграмотни.

Аналитичният екип на глобалното проучване твърди: "Щастието зависи в по-малка степен от страната, в която живееш, и повече от твоята възраст, доходи и образование или начин на живот".

*Методика:

Настоящото изследване е част от ежегодния изследователски проект на световната асоциация „Галъп интернешънъл“, наречен „Край на годината“ - ежегодна традиция, инициирана и проектирана под председателството на д-р Джордж Галъп през 1977 г. Тази година то бе проведено от световната асоциация “Галъп интернешънъл“ в сътрудничество с УИН в 55 страни по целия свят.

Регионално покритие:

Общо за ЕС – общо за страните членки от Източна и Западна Европа

Западна Европа – Австрия, Франция, Германия, Гърция, Ирландия, Италия, Холандия, Испания, Швеция, Великобритания

Източна Европа – България, Чехия, Латвия, Полша, Румъния, Словения, Хърватия

Европейски страни извън ЕС – Албания, Армения, Босна и Херцеговина, Косово, Македония, Молдова, Сърбия, Украйна

Латинска Америка – Аржентина, Бразилия, Колумбия, Еквадор, Мексико, Перу

Източна Азия – Бангладеш, Фиджи, Хонконг, Индонезия, Япония, Папуа Нова Гвинея, Филипините, Република Корея, Тайланд, Виетнам

Западна Азия – Афганистан, Азербайджан, Иран, Казахстан, Пакистан, Турция

Близък изток - Ирак

Африка – Етиопия, Гана, Нигерия, Южна Африка

САЩ, Индия и Русия не са включени в нито една от регионалните категории

Размер на извадката и работа на терен

Общо 53 769 души са интервюирани в 55 държави. Във всяка страна е реализирана представителна извадка от около 1000 мъже и жени: лице в лице (23 страни; 24235 души), по телефон (13 страни; 11656 души) или онлайн (19 страни; 17878 души). Теренната работа в различните страни е проведена от октомври 2017 г. до декември 2017 г. Статистическата грешка в изследването е в диапазон +/-3-5% при доверителен интервал - 95%.