Баскетболният "Левски 2014" се сдоби с мощен спонсор - "Лукойл".

Според договора името на петролната компания ще присъства в наименованието на клуба, на залата, ще стои на екипите на отбора и на други рекламни позиции и продукти, гласи официалното съобщение.

Президент на клуба ще е един от най-успешните ни баскетболисти в последните години - Тодор Стойков. А старши треньор остава Константин Папазов-Тити.

"Лукойл" ще продължи да подкрепя досегашния си отбор "Академик", но без името ѝ да бъде в названието. Фирмата ще подпомага детско-юношеската школа и представителния тим на "студентите".

Повече подробности ще бъдат дадени на пресконференция, денят, часът и мястото на която още не са уточнени.

Засега е ясно, че фокусът на "Лукойл" се измества от "Академик" към "Левски". Целта е "сините" да станат фактор №1 в българския баскетбол и да гонят международни успехи. Първото години наред се получаваше на "Лукойл Академик", а второто - много рядко.

Сега ще се разчита на харизмата, историята и най-вече на публиката на "Левски" за реализирането на успешен проект, който да печели и в евротурнирите. Докато "Академик" само ще присъства. Той ще е нещо като сателит на "Левски" - там ще играят предимно млади състезатели.

Промяната е безкрайно интересна и от друга гледна точка - години наред "Левски" на Тити Папазов беше основен съперник на "Лукойл Академик". Ексцентричният треньор "не мелеше брашно" с някои от шефовете на клуба, като например Сашо Везенков.

Тити и "Левски" изпаднаха в немилост след абдикацията на предишния голям спонсор на баскетболните "сини" - Цветан Василев. Наложи се фалит на клуба и регистрацията на нов - "Левски 2014".