Всички институции знаят кой е реалният собственик на концесионера на ски зоната в Банско - "Юлен", целта на дружеството е да вложи много пари, за да облекчи скиорите, а целта на определени представители на зелените организации е да блокират всяка нова инициатива в планините срещу заплащане отвън. Отделно започвала и предизборната кампания.

Тези позиции изказаха в сутрешния блок на Нова тв двама представители на концесионера "Юлен" АД - маркетинг директора Иван Обрейков и адвокат Петър Петров. Двамата гостуваха в студиото на фона на продължаващите екопротести и контрапротести, породени от решението на правителството в края на миналата година да измени частично плана за управление на Национален парк "Пирин" и така да разреши ново строителство на ски писти и съоръжения. Малко след това "Юлен" представи план за прословутата втора кабинка.

"Не видях да се поставя нито един екологичен проблем. В момента около 8000-9000 души прекарват прекрасно в Банско, карат ски и не се интересуват какво става на жълтите павета", посочи Обрейков по повод протестите, тръгнали от София и разпространили се снощи в още девет града.

"Целта на нашата фирма е да вложим доста пари само и само да облекчим хората, които и почиват там. Аз съм всеки ден в Банско и не мога да им обясня, че има едни хора, които протестират", допълни той.

Обрейков си обяснява протестите на екозащитниците с политически мотиви от тяхна страна.

"Започва предизборната кампания - един печално известен управител на парк и някои бивши политици...", посочи маркетинг директорът очевидно визирайки Тома Белев, бивш директор на парк "Витоша" и представители на дясното обединение от ДСБ и "Да България", начело с Радан Кънев и Христо Иванов, които открито се обявиха против решението на правителството и са чести участници в екопротестите.

На въпроса не е ли установила "Юлен" господстващо положение в Банско, двамата представители на дружеството бяха лаконични:

"Какъв монопол имаме? Какъв монопол имаме в Боровец, Пампорово или Добринище? Имаме концесия и си изпълняваме задълженията по нея."

Адвокат Петров реши да поясни, че от 2001 г. насам, откогато е концесията на ски зоната, "Юлен" е направила голяма инвестиция - 76 милиона лева. И плаща концесионна такса на държавата от около 400 000 лева на година (според разчетите за последните няколко години, показани от Министерския съвет, сумите са средно 250 000 лева, б.р.).

По повод на подновените искания на Община Банско за урегулиране на осем местности по границите с националния парк, позволяващи застрояването на над 1300 дка, което доведе до нови критики, че планината ще бъде застроена в основата си и това ще доведе до искания за нови ски писти и лифтове, построени пак от "Юлен", Обрейков посочи:

"Смесват се две неща. В планината е забранено да се изграждат леглови бази. Съвпаднаха по време два процеса, които вървяха паралелно. При строителния бум, с който ние сме изключително несъгласни, се застрои яката на планината. Сега общината се опитва да урегулира нещата. За леглата отговаря общината. Аз не мога да разбера - елате в Банско да видите какво става! В момента има празни строежи."

А Петър Петров допълни:

"Има осем нови квартала, те са построени през последните 10 години, там строителството се случва ПУП по ПУП, няма инфраструктура, няма изградена улична мрежа. Това, което прави общината в момента, е улична регулация. Т.е. тези земи вече са реализирани, не се касае за нещо ново."

По повод инвестиционното намерение за втория кабинков лифт и притесненията, че ще се секат вековни дървета, двамата дадоха заявка, че по около 35% от трасето няма дървета, а само поляни (до Чалин валог). Оттам нататък щели да кажат проектантите. Мащабното изграждане на ски писти и пр. в момента не стояло на дневен ред. "Основното нещо е кабинката", посочи Обрейков.

Двамата коментираха и изказването на един от най-големите радетели за разширяването на ски зоната - вицепремиера Валери Симеонов, от предния ден. Симеонов директно обвини природозащитниците, че получават пари от ски дестинации като Австрия и Швейцария, за да саботират българския зимен туризъм.

"Не мога да кажа дали Австрия и Швейцария плащат. Има една група хора, които пречат на всичко. Екосемействата, не цитирам имена, са се заклели да пречат на всичко в България срещу пари. Защо не се дават останалите концесии в страната? Може би има фондове, които са създадени, за да пречат. Като гледам изявите на... Имам предвид кръг от хора. Не мога да кажа откъде са платени, те си знаят. Тези хора без пари няма да направят нищо", посочи Обрейков. Вероятно под "екосемейство" пак се визират екозащитниците Тома Белев и съпругата му Веселина. 

На пиперливия въпрос, който отдавна вълнува обществото - защо "Юлен" е офшорна фирма със собственик малоимотен кипърец - Георгиу Георгиус, адвокатът на дружеството заяви:

"Юлен" е българско юридическо лице, плаща данъците си в страната. Всеки може да провери дали има разпределян дивидент извън страната. "Юлен" по никакъв начин не спестява данъци. Кипър е част от ЕС. Това е номиналният собственик (Георгиус). Институциите знаят кой е действителният собственик. Това е декларирано, но аз не мога да разкрия."

На свой ред двамата представители на дружеството посочиха, че и световната екозащитна организация WWF е регистрирана в офшорна зона. Както и "Кока-Кола".