Въпреки празничните послания на почетния председател на ДПС Ахмед Доган, в които трябваше да се чете "Не пипайте ГЕРБ, няма кой друг да управлява", БСП и Движението пишат мотиви за вота на недоверие към правителството на тема корупция.

Това стана ясно от думите на зам.-председателя на левицата Деница Златева в сутрешния блок на бТВ. По думите й двете парламентарни групи работят отделно. Към мотивите щяло да има примери за корупция при санирането и обществени поръчки в други сектори, издаде Златева.

"Не бих казала, че е изказването на Доган е нож в гърба. ДПС заяви, че позицията им по вота е непроменена", посочи още заместничката на Корнелия Нинова.

На въпрос дали това не е саботаж на европредседателството, в какъвто БСП бе обвинена, Златева посочи, че по отношение на председателството БСП е показала конструктивна подкрепа.

"Няма как да приема, че ние едва ли не се опитваме да саботираме председателството. Тези шест месеца не могат да бъдат някакво алиби за нещата, които се случват във вътрешнополитически план", заяви Златева и допълни, че БСП не може да влияе на западната преса, в която през изминалите седмици непрестанно излизат материали, посветени на България, в които неизменно се посочва, че това е най-корумпираната страна в ЕС.

На обвиненията на премиера Бойко Борисов, че с този вот ситуацията е "Крадецът вика дръжте крадеца", зам.-председсателката на БСП призна, че корупцията е пропита отдавна и навсякъде, но няма нито един осъден.

Тя определи като "законодателно недоносче" приетият преди коледната ваканция закон Антикорупция, веднага след което президентът Румен Радев му наложи вето.

"Събират се механично 4-5 институции. Това няма да е ефективно. Ветото дава възможност да седнем в диалог и да напишем закон, който ще доведе до осъдителни присъди. Лично не съм се сблъсквала с корупция. Може би не съм била интересен обект", посочи Златева.

На въпрос стабилна ли е позицията на Нинова в БСП, след като бе атакувана и от левите редици за участието си в приватизацията, Златева бе категорична:

"Позицията на Корнелия Нинова в БСП не е застрашена".

"За нас е важно да имаме добросъседски отношения и личния контакт на Борисов безспорно помага. Но трябва да вземем предвид и други важни фактори. За да има европейска интеграция на Турция трябва да се спазват основните човешки права и свободи и върховенството на закона. Единият ракурс са добросъседските отношения, а втория председателството. Трябва да балансираме през тези шест месеца", коментира тя и отношенията ЕС-Турция в контекста на откриването днес на реставрираната Желязна църква в Истанбул.

По отношение на Истанбулската конвенция, за която БСП у нас и в Брюксел явно е на различно мнение, Златева посочи:

"Темата с борбата срещу насилието над жени е водеща за левицата. Проблемът в начина, по който тази конвенция беше обсъждана или необсъждана и внесена за тарификация. Позицията ни е на този етап да не бъде внасяна, искаме дебатът да продължи. Говори се, че има неясноти в превода между френския, английския и българския текст. Но ще участваме в подготовката на законови и ефективни механизми чрез законодателни инициативи срещу насилието на жени".