Като "много важно съобщение за международната общност" определи турският президент Реджеп Таип Ердоган факта, че България и Турция избраха да открият съвместно на най-високо ниво реставрираната Желязна църква в Истанбул в момента, в който страната ни поема председателството на Съвета на Европейския съюз.

И Ердоган, и премиерът Бойко Борисов, които дадоха брифинги след церемонията, определиха двете държави и добрите междусъседски отношения като световен пример за етнически мир. Изказванията им идват на фона на все по-влошаващите се отношения между южната ни съседка и Европейския съюз, който я критикува за неспазване на основните човешки права и законността.

"Благодаря на общината в Истанбул, благодаря на Тайпи. България от 1 януари е председастел на ЕС, България винаги се е старала да има перфектни отношения и с християнския, и с мюсюлманския свят. Бият се християни срещу мюсюлмани по света, само заедно можем да го преборим. Съдбата ни е поставила географски и политически да живеем заедно, да живеем в мир, да се съобразяваме с другите. София и Истанбул са столици и градове, в които действително етническата толерантност е пример за подражание. В София на един квадратен метър имаме християнски храм, джамия и синагога", посочи Борисов, който като гост говори пръв.

"Обиконовено смесените области се ползват за натиск и за конфликт. Ние имаме редкия шанс да покажем, че можем да сме мост на сигурност и толерантност", допълни българският премиер.

Благодарност към Бойко Борисов отправи и Ердоган.

"Откриването на църквата в този период е всъщност много важно съобщение, което даваме на международната общност. Още веднъж Истанбул показва на целия свят, че това е център на различните религии и култури", подчерта турският президент.

"Знаем, че Желязната църква е просъществувала 120 години. Освен, че е център за богослужение на християнската общност, тя допринася за привлекателността на Истанбул", допълни той.

По думите му турските и българските власти са били в непрекъснато сътрудничество по реставрацията на Църквата. Ердоган припомни и че дейностите са стрували около 16 милиона турски лири, или 3,5 милиона евро.

"Винаги сме казвали, че вие сте свободни в своето вероизповедание и богослужението. Света София също е своеобразна табела на света заедно с Истанбул. За нас тези обекти - синагогите, църквите, джамиите, които се намират на различни места в града, са от особено значение. Нашите предшественици са оставили много на брой документи, доказателство за свободата на вероизповеданието иу богослужението в Истанбул. Горчивият исторически опит не трябва да бъде пречка за добрите явзаимоотношения. Това е нашият подход към различните религии. Ние трябва да сме заедно", подчерта още веднъж турският президент.

"В последно време в Турция се провеждат различни дейности по възтановяване на свети места - синагоги, протестантски църкви, православни и др. Общо 14 обекта. Ще продължим и в бъдеще да се грижим за подобни обекти", даде заявка той.

"За нас Желязната църква и джамията "Мурадие" в Пловдив не се отличават. Присъствието на патриарха и главния мюфтия на България е доказателство за това, че и за България е така. Искам да благодаря на моя приятел Бойко Борисов. В бъдеще ще сме свидетели на много положителни събития не само у нас, но и в целия свят", каза в заключение Реджеп Таип Ердоган.