Премиерът Бойко Борисов е обещал 100 млн. лв. за увеличение на заплатите на служителите в системата на МВР. Това съобщава "Фокус" след днешната среща на министър-председателя и ръководството на МВР със синдикалните организации на силовото министерство.

Планираните протестни действия за днес няма да бъдат отменени, но още утре председателят на СФСМВР Валентин Попов обеща да се срещне с УС на организацията и да се прекратят временно протестите.

„Очевидно очаквате да чуете нещо ново, хубаво - ще го чуете. Поговорихме доста сериозно с министър-председателя Бойко Борисов по три основни неща, които, както знаете, са и наши искания от миналото лято. Две от тях мога спокойно да обединя в едно – това е спешни мерки за усъвършенстване на нормативната база в министерството. Вторият основен въпрос е възнаграждението“, обясни Попов.

Той уточни, са обсъдили много внимателно участието на служителите от МВР в охраната на външна граница на ЕС, в борбата с престъпността и контрабандата и техния дял в това приходната част в бюджета да е малко по-добра отколкото е била.

От брифинга стана ясно още, че от догодина има възможност за увеличение с 10% на заплатите на служителите в МВР. Зам.-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов уточни, че отпуснатите пари не са сделка, за да спрат протестите. 

"Сектор „Сигурност“ боледува тежко, може да бъде излекуван, но трябва време и воля."

Това пък каза пред журналисти Валентин Попов преди срещата.

Във връзка с нагласите на членовете на СФСМВР, сндикалистът обобщи:

„Изразяваме ги непрекъснато – Законът за МВР и до голяма степен подзаконовата уредба са крайно несъвършени, изпълнени с противоречия. Нуждаем се от нов закон и увеличение на заплатите. Сектор „Сигурност“ боледува, много е далече от кома и смърт. Боледува тежко, може да бъде излекуван, разбира се, но ще трябва време и воля“, заяви Попов.

Същевременно пред нова тв зам.-председателят на синдиката Илия Кузманов обяви, че ще слагат още билбордове на мястот на сваления (неизвестно от кого) първи плакат:

„По договор ще имаме още билбордове около НДК, няма да ревизираме нашето решение - те ще бъдат качени”, обяви Кузманов

Според Кузманов единствената причина първия им билборд да бъде свален е страх.

„От какво се страхуват – да обяснят те. Според нас това е автоцензура”, каза синдикалистът.

По-късно днес на обявения протест обаче се явиха едва 20-тина души. Те разтвориха плакати пред Паметника на Съветската армия в София за около час.