Европейският съюз отказа да предостави 600 млн. евро финансова помощ на Украйна, тъй като властите в Киев не са изпълнили 4 от договорените 21 условия, за да бъдат изплатени средствата. Това съобщи шефът на представителството на ЕК в Украйна Хюг Мингарели, съобщиха украински медии. 

Сега Брюксел обсъжда възможността да отпусне на Киев нова макрофинансова помощ, отбелязва той. По време на форума "Източно партньорство" през ноември м.г. президентът на Украйна Петро Порошенко се е обърнал към председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер със запитване по темата. Юнкер е възложил да се направи оценка за това колко средства са необходими на страната.

Мингерели многократно е заявявал, че Евросъюзът ще откаже финансова помощ на Киев, ако не бъдат изпълнени оставащите изисквания на програмата за икономически реформи.

Първо, забраната за износ на кръгла (обла) дървесина все още не е отменена. Второ, стартиране на автоматична проверка на електронните декларации, третото е законът за кредитния регистър на Националната банка на Украйна, четвъртата е проверка на информация за действителните собственици на дружества.

Eвросъюзът започна да отпуска на Украйна кредити от 2015 г. при условие, че се изпълнява съгласуваната с Брюксел програма за реформи на страната. Срокът на погасяване на заемите е 15 години. През февруари 2017 г. беше съобщено за отпускането на 600 милиона евро за бившата съветска република.