Неправителствени организации се събраха на протест тази сутрин пред Народното събрание в подкрепа на т.нар. Истанбулска конвенция.

След истерична реакция срещу митичен "трети пол" от страна на националистите Конвенцията предизвика бурни дебати през последната седмица и ще бъде обсъждана от депутатите преди ратифицирането й.

Десетки жени се изправиха с плакати пред парламента и се изказаха в подкрепа на Конвенцията, която според тях ще подобри правните защити срещу жените и децата, подложени на домашно насилие. В протеста участваха представители на Националната мрежа за децата, фондация "Пулс", фондация "Анимус", Българската асоциация за джендър изследвания и други.

Демонстриращите подчертаха, че Конвенцията не предвижда нито въвеждането на трети пол, нито узаконяването на хомосексуални бракове.

"Ние се обявяваме против неразбирането, невежеството и незнанието в нашето общество. Искаме да живеем в един свят без насилие и хората, на които помагаме всекидневно, да имат права, да получат помощта, от която те наистина се нуждаят и всички ние сме длъжни да я осигурим", заяви Юлия Андонова от фондация "Пулс".

Клуб Z излъчи и кратко видео на живо от протеста, което можете да видите тук:

 

 

Важна забележка - съпружеското изнасилване в България Е криминализирано.