Румен Радев влезе в индиректен сблъсък със своята вицепрезидентка Илияна Йотова в сряда. 

Двамата се оказаха на твърде различни позиции по темата за Истанбулската конвенция. В изказвания горе-долу по едно и също време се оказа, че Радев мисли за конвенцията като за Нови Искър, а за Йотова това е документ, който осъжда домашното насилие - особено срещу жените по света.

Всъщност позицията на Йотова е известна още от времето ѝ като евродепутатка. Тя само я припомни: 

„Аз на практика от 2006 г. работя по този документ. Още като народен представител в нашия парламент бях в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа, когато за първи път се зароди идеята за този документ“, обясни Илияна Йотова по бТВ. Тя определи дискусията, която се проведе в страната ни по темата, като „твърде емоционална и крайна“.

Йотова отново обясни, че става дума за документ, който осъжда насилието, особено срещу жените. И че фокусът му върху т.нар. трети пол, който прие дискусията в България, е странен.

„Трябва да се види мнението на обществото, но тя няма нищо общо с този документ и Истанбулската конвенция“, допълни още тя. Брюксел няма нищо общо с този документ, защото конвенцията е на Съвета на Европа, където участват почти всички европейски държави. „Този документ, твърдя най-отговорно, е насочен изцяло към това как да се преборим с насилието срещу жените. Това не е просто битов и семеен акт, както някои го представят“, разясни още Йотова.

После коментира гласуването в МС. „За мен беше изненада начинът, по който се е развивала тази дискусия в Министерския съвет. Позволете ми да не цитирам имена, но част от тези министри искрено ми признаха, че изобщо не са се докоснали до този документ. Приели са на доверие онова, което някой друг е разказал“, каза Йотова.

Факт е, че от стенограмата от МС става ясно, че противниците на конвенцията са само мъже, като нейните най-силни защитнички са министърките на правосъдието и особено на външните работи Цецка Цачева и Екатерина Захариева.

Оказва се, че подобно разделение по полове в отношението към документа има и в президентската институция. Както и че самият Радев, с когото Йотова е част от президентския тандем, страда от сериозна дезинформираност. И по всичко личи, че е подочул нещо, но че не е запознат със самия документ. Йотова, която е навътре в материята, нямаше да е лошо да пробва да компенсира тези му бели петна.

Така в сряда държавният глава, който досега не беше се изказвал по темата (почти само той), се включи в хора срещу конвенцията. Най-гласовити там са "патриотите", но против нея излязоха и от БСП, и от СДС. Той обяви за безотговорен начина, по който е приета, и настоя за изчерпателни дебати по темата - каквото и да значи това. Според него имало достатъчно закони, които защитават и жените, и децата, но не се прилагали както трябва. 

"А ние трябва да знаем какво се подписва и какво се ратифицира, а не постфактум да установяваме какво сме приели", изказа се Радев. Цялата му аргументация подсказва категорично, че той не е запознат със самата конвенция, нито с подробните анализи на текста ѝ, публикувани през последните дни.

Радев реши да отиде още по-далече - не просто да изкаже неособено положителното си отношение към подобен документ.

По някакъв странен начин той реши да направи връзка между две актуални събития - обсъждането на конвенцията и случая с шесторното убийство в Нови Искър.

"Виждате, че случаят в Нови Искър показа, че един педофил с ефективна присъда може да вилнее в продължение на години при пълното безразличие на местна власт, на държавни институции, на обществото. Това е много сериозно", посочи Радев, без да е ясно каква връзка вижда между двете събития.

Ако трябва да се проследи асоциативната му мисъл, вероятно твърде завоалираната му идея е да даде пример, че институциите не си вършат работата. Вероятно както повечето българи, и Радев е под влияние на жестокото убийство в Нови Искър, но навързването му в един смислов ред с тежката тема за домашното насилие на практика олекотява един сериозен световен проблем.

Това изказване на президента събуди спомена за странното писание на съпругата му Десислава Радева, която реши да изкаже преди месеци във фейсбук мислите си за гей парада. Като дълго и предълго описа история с котарака си Чарли, котешки СПИН, различното ДНК на хората, вкара даже и виц за Холмс, Уотсън и еднополовата любов:

И цялото това многословие, за да каже Радева, че не харесва гей парадите.

Радев, който държи да поддържа образа си, с който битува в масовото съзнание - на защитник на по-консервативни ценности, вероятно смята, че одобрението му на Истанбулската конвенция няма да се приеме добре и някак ще накърни имиджа му на силния мъж, летец, военен и т. н. Особено в контекста на чуто-недочуто, четено-недочетено за трети пол например.

Все пак е странно, че след като президентът има на една ръка разстояние на "Дондуков" 2 Йотова, човек, работил по темата от повече от десет години, със съответната експертиза и европейски поглед към нещата, да не се допита до нея - за разяснение, за по-обосновано мнение, а да следва опорни точки и вестникарски клишета. 

Вероятно трябва да сме благодарни все пак и на малкото - поне този път в картината не е намесен президентският котарак.