Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Държавната газова компания на Азербайджан - СОКАР, проучва възможностите да участва в битовата газификация в България, както и в газоразпределителната система. Едва 3% от територията на България е газифицирана, а към момента монополист на този пазар е "Овергаз". 

Енергетиката е била основна тема на разговорите, осъществени от българската делегация, водена от премиера Бойко Борисов при визитата му в азиатската държава.

"В разговорите беше поставен въпросът нашите колеги от СОКАР да направят проучване на нормативната уредба и възможностите да участват в газоразпределителната дейност на територията на страната ни. Изразено беше ясно желание от страна на СОКАР такъв анализ да бъде направен и ако са налице условия и възможности, да се върви напред", заяви министърката на енергетиката Теменужка Петкова.

Смятам, че това е много добра възможност за решаване на въпроса със замърсяването на въздуха с фини прахови частици, където основният замърсител са битовите потребители, които се отопляват на дърва и въглища, каза Петкова днес след откриването на въздушната линия София - Баку. 

Министърката на енергетиката подчерта значението на Азербайджан като стратегически партньор на България в областта на енергетиката. Ние работим по един изключително важен съвместен проект - интерконектора България - Гърция, който е част от Южния газов коридор, посочи Теменужка Петкова. Интерконекторът започва да се строи през тази година. За него са договорени 1 млрд. куб. метра природен газ от находището "Шах Дениз 2", който ще стига до нас през газовата връзка с Гърция, но докато тя стане готова, може да се осъществи и през газовия байпас с Турция.

Азербайджан ни предлага газ на най-ниската възможна цена, стана ясно след разговора на четири очи между Борисов и президента на страната Илхам Алиев. Конкретната цена не беше назована, но след стартирането на газопровода ТАНАП ще започнат доставките.

Газификацията в България може да се реализира и с инвестиции от страна на СОКАР, заяви Алиев. Обсъдена е била и идеята евтиният газ да се включи в социални пакети за отопление на енергийно бедните домакинства у нас. В момента у нас близо 260 000 домакинства и самотни хора се подпомагат с енергийни помощи в размер около сто милиона годишно, като сумата ще се увеличи до 140 милиона лева. Тези хора получават помощи в размер на 365 лева за отоплителен сезон 2017/2018, с които закупуват основно въглища и дърва за огрев.

93% от територията на Азербайджан е газифицирана и страната е инвестирала успешно в газификацията на Грузия, е заявил азербайджанският президент. СОКАР участваше в наддаването за гръцката газопреносна компания DESFA, но се отказа заради изискането на Еврокомисията да не взема мажоритарен дял.

Енергийните и икономическите министри на двете страни ще разработят план за инвестиране в газопреносната мрежа на България, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.