Бас Лансдорп - основател на най-голямата частна инициатива за заселване на планетата Марс - Mars One ще представи следващия вторник проекта, който има за цел да изпрати първата човешка колония на Червената планета.

Лансдроп, стартирал като успешен предприемач в сферата на добиване на енергия от възобновяеми източници, Бас Лансдор продава своята компания, за да осъществи мечтата си - да преодолее техническите предизвикателства и да основе човешка колония на Марс. След дълъг кастинг, до момента са избрани 100 души от цял свят, които доброволно ще отпътуват с еднопосочен билет, за да продължат човечеството отвъд границите на Земята. Организаторите на събитието, което ще се проведе на 23 март в Sofia Event Center в София, имат за цел да съберат лидерите на иновативни компании.

Идеята на холандската организация Mars One е да засели първата човешка колония на Марс. Няколко мисии ще бъдат изпълнени, като крайният срок, в който ще бъдат изпратени хора, е през 2032 г. Изявени интелектуалци-визионери, сред които Илън Мъск, Стивън Хокинг, Бъз Олдрин си сътрудничат за реализирането на тази цел.

Бас Лансдорп основава Mars One през 2011 г., още като студент по машиностроене в университета Твенте мечтае да засели хора на Марс. Същата година той продава и своя първи бизнес с много успешна компания за производство на възобновяема енергия от вятъра, за да инвестира в Mars One. 2018 е годината, в която NASA празнува своята 60-та годишнина и също работи усилено в посока изпращане астронавти към Марс, Boeing обявява свои планове за мисия, навършват се 30 години след полета на втория българин в космоса и 45 години след последното стъпване на хора на Луната.

Бас Лансдорп.

Организатори на събитието са фондация Elevate в партньорство с Archventure, които стоят и зад успеха на посещението на Ричард Брансън в България. Мисията им е да водят у нас световни предприемачи и лидери, които чрез своята дейност правят промяна, за да вдъхновят младите в България и да им предадат своя опит и знания. Партньори на събитието са Института за космически изследвания и технологии към БАН, космонавтите ни Георги Иванов и Александър Александров, Българско астронавтическо Дружество, Британското посолство, Бизнес парк София и др.