Икономиката на България е концентрирана в София и още 19 икономически центъра, става ясно от проучване на Института за пазарна икономика за последните 5 години, представено днес. Повечето от тези центрове са в Южна България, затова икономистите предлагат създаване на свободна от данъци зона в Северозападна България, най-бедния регион в ЕС. 

Свободната от данъци зона е един от начините да се преодолеят различията в регионите. Сега водещите икономически центрове създават 86% от производството на стоки и услуги в България, като на София се падат 40 на сто. В тези центрове е концентрирано и 60% от населението на застаряваща България.

Икономически мегаполис е на път да се оформи в Южна България по оста София-Пазарджик-Пловдив-Стара Загора-Бургас, докато на север се развиват отделно обособени острови на икономическа активност. 

Връзка между тези икономически центрове, на юг и на север от Стара планина, в момента няма. Ако имаше добра връзка през планината, най-вероятно щяхме да говорим за един много по-голям по мащаб икономически мегацентър, заяви по БНР Десислава Николова от ИПИ. Колегата ѝ Явор Алексиев смята, че част от намаления данък общ доход (ДОД) трябва да остава на разположение на общините от Северозапада.

Според Алексиев най-съществен проблем на Северозапада е трайната миграция на хора, която води до по-малко инвестиции и по-ниско потребление.

Проучването показва, че икономическият център с най-високо заплащане у нас е Козлодуй - средната брутна месечна заплата там е 1465 лв. по данни за 2015 г. Показателят е с 25% по-висок от втория в класацията - София, и с 66% над средното за България ниво. Разликата с Хасково, който е икономическият център с най-ниско възнаграждение, e 2.3 пъти.