Владимир Путин се потопи при минус 5-6 градуса в ледените води на езерото Селингер северозападно от Москва. Президентът спази по този начин ритуала на Богоявление да се окъпеш за здраве, предаде Франс прес, цитирана от БТА. 

Православната традиция повелява на Богоявление човек да се потопи във водата три пъти - в името на Отца, Сина и Светия дух, като символ на кръщението на Исус Христос в р. Йордан. В обкръжението на свещеници и икони от местния Нило-Столобенски манастир Путин влезе гол до кръста в студената вода. 

"Температурите край езеро Селигер тази нощ не спадаха под минус 6-7 градуса", уточни пред журналисти прессекретарят на Путин Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

Той увери, че президентът изпълнява обреда вече от години. Кремъл обаче съобщава за пръв път, че Путин е участвал в него, макар той често да посещава православни храмове по време на църковни празници.

 

 

В обичая участваха и множество жители на Русия, скачайки в заледени водоеми въпреки студовете, достигнали минус 40 градуса в далекоизточна Якутия, съобщи министерството на извънредните ситуации, без да уточни броя на участниците в тези прояви. През 2017 г. в богоявленския обред участваха над два милиона души в Русия. 

ТАСС уточнява, че не става дума за църковен ритуал, а за народен обичай, на който Руската православна църква гледа благосклонно, ако хората се отнасят към него с благоговение и нямат здравни противопоказания. 

В Норилск - в Далечния север на федерацията, се вихреха снежни виелици и термометрите показваха минус 50, затова властите решиха да отменят ритуала и препоръчаха никой да не се къпе "поради съображения за сигурност".

В съседните предимно православни страни - Украйна и Беларус, празникът също бе подобаващо отбелязан от много хора, информират местни медии.