Знае ли правителството кой е реалният собственик на дружеството концесионер на ски зоната в Банско - "Юлен"? Отговорът е "Не".

Въпросът отново бе повдигнат покрай протестите, свързани с решението на кабинета да разреши строителството на ски писти и съоръжения в Национален парк "Пирин". Неофициално винаги се е коментирало, че зад офшорката, чийто номинален собственик е кипърският малоимотен гражданин Георгиу Георгиус, стои председателят на ски федерацията и собственик на ПИБ Цеко Минев. Но досега институциите не са се намесвали в потвърждаването или опровергаването на тази информация. 

Наскоро обаче, в едно свое участие в сутрешен блок (на Нова тв), адвокатът на дружеството Петър Петров обяви:

"Юлен" е българско юридическо лице, плаща данъците си в страната. Всеки може да провери дали има разпределян дивидент извън страната. "Юлен" по никакъв начин не спестява данъци. Кипър е част от ЕС. Това е номиналният собственик (Георгиус). Институциите знаят кой е действителният собственик. Това е декларирано, но аз не мога да разкрия."

След това изявление най-често поставяният въпрос стана #КОЙ е реалният собственик на "Юлен" АД. Затова и главният редактор на сайта "Биволъ" е отправил такова запитване до Министерския съвет. А отговорът е:

"Данни за това кой или кои са физическите лица, крайни действителни собственици (икономически правоимащи) на "Юлен" АД не са предоставяни в НКР (Национален концесионен регистър, б.р.) и компетентната дирекция в Министерския съвет "Икономическа и социална политика" не разполага с декларирана от "Юлен" АД информация, касаеща поставените в заявлението въпроси. 

... По-пълна информация може да се получи от Агенцията по вписванията София, където се събира информация на основание редица закони..."

Ето целия отговор от Министерския съвет: